Diyarbakır’da Denemeniz Gereken Lezzetler

Diyarbakır, ülkemizde tarihiyle, kültürüyle ve yöresel tatlarıyla ismini kanıtlamış şehirlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yöresel lezzetleri ile birçok şehrimize ilham olan Diyarbakır, kahvaltılıktan et yemeklerine, tatlılarından yöresel tatlarına kadar birçok alanda fark yaratmaktadır.

Birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır’da dünyaca ünlü yemekleri ve bu yazımızda ilk defa duyabileceğiniz yöresel tatları deneyebilirsiniz. Diyarbakır geziniz boyunca konaklamak için ise ECC Tur’un Diyarbakır otelleri fırsatlarına göz atabilir, bütçenize en uygun oteli bularak konforlu bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Peki, Diyarbakır’ın denemeniz gereken yöresel yemekleri nelerdir?

Meftune

Meftune, Diyarbakır tatiliniz boyunca sıklıkla karşılaşabileceğiniz yöresel lezzetlerden biridir. Meftune ekşiliğiyle bilinen yöresel yemeklerden biridir. Bu ekşiliğin temel sebebi ise içerisindeki sumaktır. 

Etli bir yemek olan meftune, sumaklı ve salçalı sosuyla birlikte servis edilir. Kabak ya da patlıcan ile yapılan farklı tariflerine de ulaşabilir, vejetaryenseniz de bu yöresel lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Pıçık

Pıçık, Diyarbakır mutfağının en ilginç yemeklerinden biri olarak bilinmektedir. Yoğurt ve bulgur kullanılarak yapılan Pıçık, salçalı sosuyla birlikte servis edilir. Ev yoğurdunun ekşiliği ile kendine özgü lezzetini kazanan Pıçık, en sevilen yöresel yemeklerden biridir ve esnaf lokantalarında rahatlıkla bulunabilir.

Duvaklı Pilav

Duvaklı Pilav, Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez misafir yemeklerinden biridir diyebiliriz. Bu yöresel lezzet hem tadıyla hem de görseliyle ilk kez deneyenleri etkiler. Genellikle misafirlere hazırlanan Duvaklı Pilav, düğün ve bayram günlerinde de sıklıkla yapılır. Diyarbakır restoranlarında rahatlıkla bulunabilen bu yöresel yemek, içerisindeki et ve diğer malzemeler sayesinde oldukça doyurucudur.

Nardanaşı

Görüntüsüyle iştah açan Nardanaşı, Diyarbakır mutfağındaki meyveyle pişirilen yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Et ile meyvenin harika bir şekilde uyumunu gösteren Nardanaşı, ekşi ve salçalı tadıyla biliniyor. Diyarbakır’da sıklıkla tüketilen Nardanaşı, size bambaşka bir deneyim yaşatacak.

Mahlepli Diyarbakır Çöreği

Diyarbakır’daki en ünlü kahvaltılıklardan biri olan Mahlepli Diyarbakır Çöreği, her yerde bulunabilen bir yöresel lezzettir. Mahlep aroması ile farklılaşan bu çörek, kokusu ve hafif acımsı tadı ile alıştığınız tatların dışına çıkmanızı sağlayacak. Diyarbakır’daki her pastanede mahlepli çörek bulabilir, dondurucuya koyarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Ayvalı Kavurma

Diyarbakır yöresel lezzetler listesinde önemli bir yeri olan Ayvalı Kavurma, meyve ve etin buluştuğu bir başka tarif olarak karşımıza çıkıyor. Kuzu eti ile yapılan bu tarif, dilim ayvalarla birleştirilir ve ortaya eşsiz bir lezzet çıkar. Diyarbakır restoranlarında rahatlıkla bulabileceğiniz bu yöresel yemek, deneyenlerin ağzında aşina olmadıkları ancak beğendikleri bir tat bırakmayı başarıyor.

Mumbar Dolması

Mumbar Dolması, ülkemizin her yerinde bulabileceğimiz yöresel lezzetlerden biri olsa da Diyarbakır’da da oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Güneydoğu Anadolu yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan Mumbar Dolması, farklı şekillerde pişirilerek kişilere özel hazırlanabiliyor.

Patlıcan Dizme

Patlıcan Dizme, aslında her evde yapılan bir tarif olsa da Diyarbakır’da sunumu ve iç malzemeleriyle ayrılmaktadır. Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Patlıcan Dizme, Diyarbakır’daki birçok restoranda rahatlıkla bulunabiliyor.

Cartlak Kebabı

Cartlak Kebabı, kuzu etiyle hazırlanan yöresel lezzetlerden biri olarak biliniyor. Diyarbakır’da ise kuzu ciğer, dalak gibi sakatatlar da bu yöresel yemeğin içine eklenerek farklı bir tat yakalanıyor. İnce bir yufka ve közlenmiş biberle birlikte servis edilen Cartlak Kebabı’nı et seviyorsanız denemenizi öneriyoruz.

Sıkma

Görüntüsüyle mantıya benzese de tadıyla sulu köfteyi andıran Sıkma, Diyarbakır’daki en ilginç yöresel lezzetlerden biridir. Nar suyuyla yapılan Sıkma, damaklarda daha önce denenmemiş farklı bir tat bırakır.

Elma Düzmesi

Diyarbakır’ın en hafif ve kendine özgü tatlılarından biri olan Elma Düzmesi, güzel görünümü ile sıklıkla tercih edilen bir yöresel lezzet olmayı başarmıştır. Biber gibi oyulan elma içerisine, kuşbaşı etler doldurulur ve ilginç bir tat yaratılır. Etli tatlı garip geliyor olabilir ancak, Güney Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla karşılaşılan yöresel yemeklerdir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek