Erzincan, Arap ve İran mutfaklarından oldukça fazla etkilenmiş, bu sayede kendi mutfağını zenginleştirmiş bir şehrimizdir. Malzemesi bol çorbalardan tencere yemeklerine, pilavlardan hamur işlerine kadar birçok farklı lezzete ev sahipliği yapan Erzincan mutfağı, her damak zevkine uygun bir tarif bulunduruyor diyebiliriz.
Erzincan mutfağında kış hazırlıkları önemli bir yer kaplamaktadır. Sağlıklı alternatifleriyle de dikkat çeken Erzincan mutfağını deneyimlemek için Erzincan tatilinizi ECC Tur ile planlayabilir, en uygun fiyatlarla Erzincan otellerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Peki, Erzincan’da ne yenir?
İçindekiler
Kesme Çorbası
Erzincan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri olan Kesme Çorbası, yeşil mercimek, kemik suyu ve el açması kesme ile yapılıyor. Çorba olmadan yemeğe başlayamayanlardan ya da çorba tatmayı seven biriyseniz Kesme Çorbası’nı tatmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.
Gendime Çorbası
Fasulye, buğday, mısır, nohut ve benzeri birçok kuru baklagil kullanılarak hazırlanan Gendime Çorbası, bol malzemeli çorba içmeyi sevenlerin favori lezzeti olabilir. Erzincan’ın favori lezzetlerinden olan Gendime Çorbası yoğurtlu soğuk çorbalar arasında denemeniz gereken lezzetlerden diyebiliriz.
Pirpirim Aşı
Gaziantep mutfağına benzer bir şekilde semizotu(pirpirim) ile hazırlanan bu çorba, Erzincan mutfağında da oldukça ünlüdür. Nohut, bulgur, mercimek, buğday gibi pek çok malzeme kullanılarak hazırlanan Pirpirim Aşı, yöresel yemek olarak da değerlendirilebilmektedir.
Zeytinyağlı Elma Dolması
Hafif ekşili dolma tadını seviyorsanız Erzincan’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Zeytinyağlı Elma Dolması’na bayılabilirsiniz. Erzincan’ın az bilinen en lezzetli tariflerinden olan bu tarif, bol fıstıklı zeytinyağlı bir elma dolmasını sofralarınıza taşıyacak.
Evelik Dolması
Dolma seviyorsanız tatmanız gereken bir başka yöresel yemek Erzincan’ın özel Evelik Dolması’dır. Evelik otunun yaprakları kullanılarak yapılan bu tarif, görüntüsüyle minik dolmaları andırmaktadır.
Haşıl
Erzincan mutfağında çok farklı tariflerle hazırlanabilen Haşıl içerisine pekmez, süt, bal, yağ ve birçok farklı malzeme eklenebiliyor. Haşıl’ın ana malzemeleri ise un ve su diyebiliriz. Doyurucu ve ekonomik bir tarif olan Haşıl, eklenen farklı malzemeler sayesinde her damağa hitap edebiliyor.
Babikko
Babikko, temel olarak etsiz mantının Erzincan usulü olarak tanımlanabilir. Sarımsaklı yoğurt ve sosla lezzetlenen Babikko, basit bir yemek olmasına karşın Erzincan’da oldukça fazla tercih ediliyor.
Ayva Kalye
Meyve ve etin buluştuğu yöresel lezzetlerden biri olan Ayva Kalye, kuzu kıyması kullanılarak hazırlanıyor. Osmanlı Saray Mutfağı sayesinde günümüze kadar uzanan bu tarifi deneyebilir ve meyve ile etin ilginç birlikteliğini tadabilirsiniz.
Kaküllü Pilav
Erzincan mutfağının en popüler yöresel yemekleri arasında yer alan Kaküllü Pilav, kurutulmuş ya da taze yeşil fasulye ile hazırlanan bir bulgur pilavını temsil ediyor diyebiliriz. Et yemeklerinin bir eşlikçisi olarak pişirilen bu pilav, turistler tarafından da oldukça beğeniliyor.
Gah Yahnisi
Kuzu eti ile hazırlanan Gah Yahnisi hem tatlı hem de ekşili olarak hazırlanabilen bir yöresel yemek. Ekşili hazırlanırken sirke, tatlı hazırlanırken ise bal kullanılan Gah Yahnisi, farklı damak zevklerine hitap edebilen özel bir lezzet diyebiliriz.
Gasefe
Erzincan mutfağının en meşhur tatlılarından biri olan Gasefe, haşlanmış kayısı üzerine tereyağı, fındık, fıstık ve ceviz gibi çeşitli kuruyemişlerin eklenmesi ile hazırlanıyor. Meyveli ve hafif tatlılardan hoşlanıyorsanız Gasefe sizin için doğru tercih olabilir.
Sarığı Burma
Sarığı Burma, tatlılığı ve çıtır çıtır formu ile deneyenlerin beğenisini kazanan yöresel bir lezzet diyebiliriz. Bol cevizli olması ve özel şerbeti ile eşsiz bir tat sunduğunuz söyleyebiliriz.
Erzincan Lokumu
Erzincan Lokumu, klasik lokumlardan farklı olarak kurabiyemsi formu ile tatlı sevenleri karşılıyor. Pudra şekeri ile servis edilen Erzincan Lokumu, bölgedeki her pastanede rahatlıkla bulunabiliyor.