Kayak Nasıl Yapılır? Pratik Kayak Rehberi

Ülkemiz yaz turizminde olduğu gibi kış turizminde de zengin bir coğrafyaya sahip. Dört mevsimin dolu dolu yaşandığı ülkemizde kış mevsiminin en keyifli aktivitelerinden biri olan kayak,  kış severler için ayrı bir tutku olarak yer alıyor.  Türkiye’nin her bir köşesinde kış tatili yapmak için uygun bir zaman dilimi olan bu mevsimde kayak, snowboard sporlarını yapabileceğiniz sayısız lokasyon bulabilirsiniz. 
Bugüne kadar kayak yapmayanlar ve kayak yapmayı bilmeyenler için “Kayak Nasıl Yapılır? Pratik Kayak Rehberi” listemizi paylaşıyoruz. Bu heyecan verici kayak sporunu ülkemizin birçok şehrinde denemek ve keyifli bir konaklama yapmak için  ECC Tur’un sunduğu kayak otellerini hemen inceleyebilirsiniz 

Kayak Tehlikeli Bir Spor mu?

Soğuk kış aylarında zorlu doğa koşulları ve kış sporlarına bağlı birçok ciddi yaralanma ve sakatlanma görülebiliyor. Bu durumun sebebi olarak ıslak ve buzlu zemin gösteriliyor. Kayak sporunda  rakıma bağlı olan riskler bulunuyor. 

Nefes problemi yaşayanların 2500 metre üzerine çıkılmaması öneriliyor. Profesyonel yarışmacılar için bile riskli olabilen kayak sporu için başlangıçta bire bir dersler alınarak ve gerekli ekipmanlar sağlanarak zevkli bir hale gelebiliyor. Oteller kayak pistlerini kayak sporuna uygun bir sistemle kurdukları için kayak, tehlikeli bir spordan çok heyecanlı ve güzel bir deneyim katan bir kış sporu olarak yer alıyor. 

Kayak için Ne Gerekli? 

Kış mevsiminin en çok tercih edilen aktivitesi kayak, baştan sona hazırlık gerektiren bir kış sporu olarak yer alıyor. Kayak yapmak için çeşitli ekipmanların sağlanması gerekiyor. Gerekli ekipmanlar sağlandıktan sonra kayak yapmayı bilmiyorsanız, kayak merkezlerinde bulunan kayak eğitmenlerinden bire bir kayak dersleri alabilirsiniz. 

Kayak Malzemeleri Nelerdir?

Kayak sporu, baştan sona kadar hazırlık gerektiren bir kış sporu olarak yer alıyor. Uygun koşullar sağlanmaması durumunda ciddi yaralanma ve sakatlanmalara neden olabiliyor. Bu nedenle uygun malzemeler kullanıldığında kayak sporu yapılabiliyor. Bu kayak malzemeleri; kayak pantolonu, kayak montu, kayak eldiveni, kayak beresi, kayak çorabı, atkı, kayak gözlüğü, kayak kaskı ve termal içlikten oluşuyor. 

Sağlık için Öneriler

Kış aylarının en çok sevilen kayak aktivitesinin öncesi ve sonrası hakkında dikkat edilmesi gereken bazı öneriler yer alıyor. Kayağa başlamadan önce vücudun spora hazır hale getirilmesi ciddi yaralanma ve sakatlanmaları büyük ölçüde önlüyor. Bunun için uzmanlar kayaktan önce ısınma egzersizlerinin yapılmasını öneriyor. 

Dayanıklılık ve güç gerektiren bir spor olan kayak sporu öncesi iyi bir uyku ve düzenli bir kahvaltı, bol su içme şart görülüyor. Kayak aktivitesi boyunca gerekli ve kuvvetlendirici ekipmanların sağlanması öneriliyor. Özellikle, düşme anında boyun bölgesinde zedelenmenin önüne geçmek için boyunluk kullanılması şart görülüyor. 

Tansiyon yükselmesi, nefes problemi, ritim bozukluğu ve çarpıntı gibi sorunlar yaşayanların spor hekimi veya kardiyolog kontrolünden geçmesi öneriliyor.  Kayak aktivitesi sonrası kasların yumuşaması için sauna, buhar banyosu ve masaj gibi rahatlatıcı aktiviteler öneriliyor. 

Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak yapmaya başlamadan başlangıç seviyenize göre pist seçimi yapmalısınız.  İlk başlarda takım veya grup halinde hareket etmeli, dairesel dönüşleri yaparken hareketlerinize dikkat etmelisiniz. 

Ani yapılan bir harekette denge kaybı yaşayabileceğinizi unutmamalı, dizlerinizi her daim kıvrık durumda tutmalısınız. Düştüğünüz an bile bu kıvrık pozisyonu koruyabilmeniz gerekiyor.  Yeniden ayağa kalkmaya çalışmadan oturduğunuz yerde beklemeniz gerekiyor. Yolda karşınıza çıkacak olan tümsek ve kayalara dikkat etmeniz önem taşıyor. 

Kayak nasıl yapılır derken “Uludağ Tatil Rehberi ve Gezilecek Yerler Listesi” içeriğimizi okuyup güzel bir Uludağ tatili planlayabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kayak sporu yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunuyor. Kayak sporu için uygun ve doğru ekipman seçimine dikkat etmelisiniz. Kayak ayakkabısını nasıl kullanacağınız bilmeniz gerekiyor. Kayak kaskının kolay ayarlanabilen bir yapıda olması gerekiyor. Kayak gözlüğü seçiminde soğuk havada buğu yapmayan bir gözlük almanız gerekiyor. Kayak ayakkabısı ayaklarınıza tam oturmalı, koruyucu kayak kaskları ve gözlük takmaya özen göstermelisiniz. 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi