Türkiye’nin en kuzeyinde bulunma özelliğini taşıyan Sinop şehrimiz, kendine özgü Sinop mutfağı sayesinde de ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Karadeniz’in orta kesiminde bulunan Sinop ilimiz, huzurlu bir Karadeniz tatili yapmak ve gurme lezzetler deneyimlemek için en güzel yerlerden diyebiliriz.
Kültürel ve tarihi güzellikleriyle de görülmeye değer illerimizden olan Sinop’u bir ya da iki gün içerisinde gezebileceğinizi söyleyebiliriz. Sinop gezinizi en uygun fiyatlarla planlamak istiyorsanız ECC Tur’un yurt içi otelleri fırsatlarına hemen göz atabilirsiniz. Bu yazımızda Sinop tatilinizde deneyimleyebileceğiniz gurme lezzetler listemizi sizlerle paylaşıyoruz.
İçindekiler
Mısır Çorbası
Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı mısır ile hazırlanan Mısır Çorbası, mısıra ek olarak içerisinde barbunya ve kuzu eti gibi malzemeler de bulunduruyor. Besleyici ve doyurucu bir çorba deneyimlemek istiyorsanız Mısır Çorbası sizin için doğru seçim olabilir.
Mısır Tarhanası
Sinop mutfağının ve Karadeniz mutfağının ortak malzemelerinden olan mısır ile hazırlanan Mısır Tarhanası, farklı bir lezzeti size sunacak. Klasik tarhana çorbasından farklı bir tada sahip olan bu çorbayı mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Sirkeli Pırasa
Sirkeli Pırasa, ismi gereği iştahınızı çok açmamış olabilir. Ancak kızgın yağda kavrularak hazırlanan pırasaların soğan ve sarımsak eklenerek hazırlanması, en son adımda da sirke ile sunulması sizi cezbedebilir. Esnaf lokantalarında karşılaşabileceğiniz bu lezzeti denemeden geçmeyin.
Sinop Mantısı
Bol cevizli yapısıyla Sinop mutfağı içerisinde farklı bir yere sahip olan Sinop Mantısı, yoğurtlu ve biberli sosuyla sizi kendisine hayran bırakabilir.
Nokul
Sinop mutfağında, çay saatlerinin yıldızı olan Nokul, mayalı bir hamurun üzüm, ceviz ya da ıspanak ile birleştirilmesiyle hazırlanıyor. Çıtır ve elde dağılan yapısı ise oldukça meşhur olmasının sebepleri arasında diyebiliriz.
Katlama
Tatar mutfağından Sinop mutfağına uzanan Katlama, dışı çıtır ve içi yumuşak bir hamur işi. Tatlı ve tuzlu olarak tüketilebilen Katlama, Sinop’ta kahvaltıların yıldızı konumunda bulunuyor.
Mısır Pastası
Ekmek ve kek arasında bir kıvama sahip olan Mısır Pastası, genellikle tuzlu lezzetlerle birlikte tüketilen meşhur Sinop lezzetlerinden biri diyebiliriz.
İçli Tava
Karadeniz mutfağından gelen İçli Tava, hamsinin kuru üzüm, soğan, maydanoz ve fıstıklı pilavla birleştirilmesiyle hazırlanıyor. Sinop mutfağının en popüler lezzetlerinden biri olan İçli Tava’yı mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Islama
Sinop mutfağındaki özel gün yemeklerinden biri olan Islama, şehir içindeki birçok restoranın menüsünde yer alıyor. Tavuk eti kullanılarak hazırlanan bu yöresel lezzet favorileriniz arasına girebilir.
Palamut Pilaki
Sinop mutfağı, Karadeniz kıyısının tüm avantajlarından yararlanan bir mutfak kültürüne sahip diyebiliriz. Havuç, kereviz ve palamut kullanılarak hazırlanan Palamut Pilaki, kış aylarının en favori lezzetlerinden birisi. Özellikle Sinop’taki balıkçılarda bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Prenses Tatlısı
Prenses tacına benzeyen şekli nedeniyle Prenses Tatlısı olarak nitelendirilen bu tatlı, arasındaki özel kremasıyla sizi kendisine hayran bırakacak.
Akkabak Böreği
Bal kabağı, ceviz ve şekeri bir arada kullanan Akkabak Böreği, geleneksel bir ev tatlısı olarak bilinse de şehir içindeki birçok fırında rahatlıkla bulunan bir lezzet.
Kaşık Çıkartması
Mamalika olarak da adlandırılan Kaşık Çıkartması, Lokma tatlısına benziyor diyebiliriz. Top şeklinde hamurun kızartılması ve şerbete atılması ile hazırlanan Kaşık Çıkartması, ceviz ve fındık ile sunuluyor.
Sıkmık Tatlısı
Lokma hamurunun yoğurt ile harmanlanarak farklı bir tat elde edilmesi sayesinde hazırlanan Sıkmık Tatlısı, Sinop’un Ayancık ilçesi içerisinde oldukça ünlü bir tatlı diyebiliriz.
Hamursuz Tatlısı
Hafif tatlıları seviyorsanız Sinop mutfağının Hamursuz Tatlısı, sizin için doğru seçim olabilir. Baklavaya benzeyen ve aslında içerisinde hamur olan bu tatlı, hafif tadıyla Sinop’ta bayramların favorisi olmayı başarıyor.