Erzurum’un Meşhur Lezzetleri Nelerdir?

Erzurum, tarihi ve doğal güzelliklerine ek olarak kış turizmindeki öncülüğü de oldukça ünlü bir şehrimiz. Ancak Erzurum, geniş coğrafyası sayesinde birçok kültürle mutfağı etkileşime girmiş bir kentimiz, bu nedenle de mutfağının oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin en soğuk ili olma unvanına sahip olan Erzurum’a gitmeyi planlıyorsanız, yöresel lezzetlerini de denemenizi tavsiye ediyoruz. Erzurum tatiliniz boyunca konaklayacak yerinizi ise ECC Tur’un avantajlı Erzurum otelleri fiyatlarını inceleyerek, rahatlıkla ayırtabilirsiniz. Peki, Erzurum’da ne yenir?

Aşotu Çorbası

Erzurum’un soğuğunda içinizi ısıtacak bir çorba arıyorsanız Aşotu Çorbası en doğru seçim olabilir. Ayran Çorbası’na benzeyen Aşotu Çorbası içerisinde soğan, buğday, yumurta gibi birçok malzeme bulunabiliyor.

Cağ Kebabı

Erzurum’un en bilinen yöresel lezzetleri arasında yer alan Cağ Kebabı, keçi ve kuzu etinin özel bir karışımla hazırlanarak döner şekline getirilmesi, ardından da yatay olarak pişirilmesi sayesinde hazırlanıyor. Cağ Kebabı birçok şehirde bulunabilse de asıl memleketi olan Erzurum’da en iyi tadı yakalayabileceğinizi düşünüyoruz.

Şalgam Dolması

Erzurum’un en popüler yöresel lezzetleri arasında bulunan Şalgam Dolması, dilimlenmiş şalgamın arasına kıymalı bir harç konularak yapılmaktadır. Daha önce duymadıysanız ilginç gelebilir ancak Erzurum halkının en sevdiği yemeklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Lalanga

Küçük pankeklere benzeyen Lalanga, Erzurum kahvaltılarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Yumurta, un, süt ve yağ ile hazırlanan tarif hem tatlı hemde tuzlu olarak tüketilebiliyor.

Lor Dolması

Erzurum’un ünlü yöresel lezzetlerinden Lor Dolması, görüntüsü itibariyle sarmaya benzetilebilmektedir. Ancak pazı, bulgur ve lor peyniri ile hazırlandığı için tadının bambaşka olduğu söylenebilir.

Su Böreği

Su Böreği, her şehrimizde rahatlıkla bulunabilen lezzetlerden biridir. Ancak Erzurum’da Su Böreği, has tel peyniri kullanılarak hazırlandığı için tamamen farklı bir damak lezzetine hitap ediyor diyebiliriz.

Hasuta

Erzurum’daki yöresel lezzetlerden biri olan Hasuta, dut pekmezi, nişasta ve şekerden oluşmaktadır. Yöreden yöreye kıvamı değişebilen bu tatlıyı Erzurum’da mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Çiriş Yemeği

Erzurum’da yetişen ender otlardan biri olan Çiriş kullanılarak sıklıkla Çiriş Yemeği yapılmaktadır. Genellikle nisan ayında olgunlaşan bu otlar toplandıktan sonra kavrulur ve üzerine yumurta, buğday ya da bulgur eklenerek bir yöresel lezzete dönüştürülür. Sebzeli yemekleri seviyorsanız Çiriş Yemeği’ni mutlaka Erzurum mutfağından denemenizi öneriyoruz.

Dut Çullaması

Erzurum mutfağı denildiğinde akla gelen en meşhur yöresel lezzetlerden biri Dut Çullaması olmaktadır. Erzurum ve çevresinde yetişen karadut çeşitlerinin toplanması ve ardından toz şeker ile tereyağı eklenerek tavada kavrulması sayesinde hazırlanır. Tatlı ihtiyacınızı yöresel bir lezzetten karşılamak istediğinizde Erzurum’un Dut Çullaması tarifini tadabilirsiniz.

Çaşır

Çaşır Otu kullanılarak yapılan Çaşır yemeği, görüntüsüyle otlu yemekleri sevmeyen kişilerin bile ağzını sulandıracaktır. Birçok faydası olduğu bilinen Çaşır Otu kullanılarak yapılan bu tarifte öncelikle otlar ayıklanır ve tavada kavrulur. Otlar kavrulduktan sonra ise içerisine salça, peynir, yumurta, biber ve çeşitli baharatlar eklenerek eşsiz bir lezzet yakalanmaktadır.

Erzurum Ketesi

Erzurum Ketesi, bölgede bulunan yöresel lezzetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle kahvaltılarda ve Ramazan aylarında sahur sofralarında tüketilen Erzurum Ketesi, birçok pastanede rahatlıkla bulunabilir. Ancak özellikle fırından sıcak olarak çıkmış Erzurum Ketesi’ni denemenizi tavsiye ediyoruz.

Kadayıf Dolması

Erzurum mutfağında tatlı olarak akıllara gelen ilk yöresel lezzet Kadayıf Dolması olmaktadır. Kadayıf Dolması, tel kadayıf içerisine ceviz veya fıstık konularak özel şekilde sarılır. Ardından kızgın yağda kısa sürede kızartılır ve şerbet içerisinde bekletilir. Erzurum’un soğuk havasında çıtır çıtır bir tatlı yemek istiyorsanız Kadayıf Dolması doğru tercih olabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya