Amasya Gezilecek Tarihi Yerler Listesi

Binlerce yıldan beri pek çok devlete ev sahipliği yapan Amasya, tarihi ve kültürel yapıları ile en çok ziyaret edilen şehirler arasında yer alıyor. Özellikle Osmanlı Devleti döneminde, şehzadelerin sancakları arasında bulunan Amasya gezilecek tarihi yerler ve tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Küçük bir bölge içerisinde yer alan yapıları kısa süre içerisinde gezebileceğiniz Amasya’da, konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak için ECC Tur’un yurt içi otelleri  bölümüne göz atabilirsiniz. Tarihe tanıklık eden şehirde görmeniz gereken yerleri sizin için inceledik. Bütçe dostu bir tatil imkanı yakalamak için ECC Tur fırsatları arasından kriterlerinize uygun olan tesisi seçebilir ve keyifli bir konaklama süreci geçirebilirsiniz.

Amasya Saat Kulesi

Amasya’nın merkezinde yer alan Helkıs Köprüsü’nün yanında inşa edilen Amasya Saat Kulesi, 1865 senesinde şehrin yöneticisi olan Şair Ziya Paşa’nın emriyle yapılmıştır. Kare planlı kaide üzerine oturtulan ve düzgün kesme taştan inşa edilen silindirik gövdeli kule, hem mimarisi hem de süslemesi ile Amasya gezilecek tarihi yerler arasında görülmeye değer bir yapı olarak öne çıkıyor.

Kral Kaya Mezarları

Helenistik Dönem’de başkent olarak kullanılan Amasya’daki Kral Kaya Mezarları, M.Ö. 256 ve M.Ö. 185 arasında yapılmıştır. Amasya Kalesi’nin eteklerindeki kalker kayalara oyularak inşa edilen 21 adet mezar bulunuyor. Vefat eden kralların gömüldüğü ve sonraki dönemlerde ise hapishane olarak kullanılan mezarların mimarisi, görenleri oldukça etkiliyor.

Amasya Kalesi

Harşena Dağı’nın üzerinde yer alan Amasya Kalesi’nin yapımı ile ilgili rivayetler var. Tarihçilerin bir kısmı kalenin Pontus Kralı Mithridates tarafından yaptırıldığını iddia ederken diğer kısmı ise Kumandan Karsan tarafından yaptırıldığını söylüyor. Henüz kim tarafından inşa edildiği bilinmese de birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin en önemli parçasını oluşturuyor.

Kızlar Sarayı

Tarih boyunca pek çok devlete ev sahipliği yapan Amasya’nın Hatuniye Mahallesinin üst tarafında yer alan Kızlar Sarayı, Osmanlı döneminde 15. yüzyılda yaptırılmıştır. 1852 senesine kadar şehzadelere, harem kadınlarına ve valilere hizmet veren saray kalıntılarının bulunduğu yerde yapılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii

17. yüzyılda düzgün kesme taştan dikdörtgen planlı olarak inşa edilen Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii, estetik mimarisi ve zarif süslemeleri ile şehrin sembollerinden biri olarak biliniyor. Cami şadırvanının tavanına Zileli Emin tarafından yapılan kalemişi süslemelerde İstanbul, Amasya ve Viyana’nın resmedildiği düşünülüyor. Hat sanatının da kullanıldığı bu eşsiz süslemeler, ziyaretçileri büyülüyor.

Hatuniye Camii

II. Bayezid’in eşi Bülbül Hatun tarafından 1510 senesinde yaptırılan külliyenin içerisinde yer alan Hatuniye Camii, moloz taş malzemeden dikdörtgen planlı olarak tasarlanmıştır. Geometrik süslemeler ile sivri kemerli kapı ve pencereler, yapıya oldukça dikkat çekici bir özellik katıyor.

Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi

II. Beyazıt’ın talimatı üzerine 1485’te Sancak Beyi tarafından yaptırılan İkinci Beyazıt Külliyesi; cami, medrese, mektep, imaret ve köprü birimlerinden oluşuyor. Külliyenin merkezinde yer alan camiyi, sekizgen kasnak üzerine yerleştirilen pencereli iki kubbe örtüyor. Dönemin en iyi örnekleri arasında yer alan ahşap pencere kanatları, kündekari isimli özel bir teknik ile yapılmıştır. Son cemaat yerinde bulunan mavi beyaz çini panolar ise 15. yüzyıldaki sanat anlayışının zarafetini ortaya çıkarıyor.

Şehzadeler Yolu

Şehzadeler Yolu, Amasya gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkıyor. Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin, yönetimi öğrenmesi amacıyla gönderilen sancaklardan biri olan Amasya, ‘’Şehzadeler Şehri’’ olarak da adlandırılıyor. Yeşilırmak’ın kenarındaki yola, şehri yöneten şehzadelerin büstleri yerleştirilerek Amasya tarihinin her an hatırlanması sağlanıyor. 

Amasya Alçak Köprü

Roma Devleti’nin Amasya’da hüküm sürdüğü dönemde Yeşilırmak üzerine inşa edilen köprü, düzgün kesme taşlardan dört yüksek kemer üzerine yapılmıştır. Zamanla ayakları ırmağın içine gömülerek yalnızca köprü bölümü yüzeyde kalmıştır. Osmanlı Devleti döneminde yeniden inşa edilen köprü, günümüze ulaşarak şehri ziyaret edenlerin gözdesi haline gelmeyi başarıyor.

Amasya Arkeoloji Müzesi

1980 senesinden beri aynı binada hizmet veren Amasya Arkeoloji Müzesi’nde; Tunç Çağı, Frig, Hitit, İskit, Urartu, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere 13 farklı uygarlığa ait tarihi eserleri görebilirsiniz. Müzenin içinde ve bahçesinde sergilenen eserler arasında taş heykeller, mumyalar, ahşap pencere kanatları, heykeller, saatler, mozaikler, lahitler bulunuyor.

Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi, Amasya gezilecek tarihi yerler arasında dikkat çekiyor. Alçak Köprü’nün ayağında eski sur duvarlarına inşa edilen iki katlı ahşap yapıda, şehzadelikleri süresince Amasya’da yaşamış olan sultanların heykelleri bulunuyor. Dönem yapısına uygun şekilde tasarlanan müzede; Osmanlı döneminde tahta oturmuş sultan ve şehzadelerin heykelleri yer alıyor.

Amasya Yalıboyu Evleri

Kendine özgü mimari geleneğe sahip olan Amasya’da inşa edilen evlerden yalnızca Osmanlı dönemine ait olanlar günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bitişik şekilde sıralanan evler, haremlik ve selamlık olarak ayrılmıştır. Roma döneminden kalma surların üzerine yapılan Yalıboyu Evleri, beyaz renk ve ahşap malzemenin bir araya gelmesi ile kusursuz bir görüntü sunuyor.

Aynalı Mağara

M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen mağara, Helenistik Dönem’de orada yaşayan Mitra Rahibi TES’in anıt mezarıdır. Şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıkta yer alan mezar, kaya mezarları arasında en iyi örnek olarak göze çarpıyor. Bizanslıların 11. yüzyılda keşişhane işlevinde kullandığı yapının tonoz bölümünde on iki havari tasviri bulunuyor. Tarihi yerleri seviyorsanız ‘’İstanbul Avrupa Yakası’nda Gezilecek Yerler’’ yazımızı okuyarak farklı devletlere ev sahipliği yapmış olan İstanbul’u keşfedebilirsiniz.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek

gumuldur-tarihi-yerler

Gümüldür Tarihi Yerleri Keşfedin!

Gümüldür, İzmir’in güneyinde yer alan ve muhteşem plajları ile sakinliği ile bilinen bir tatil cenneti. Fakat Gümüldür sadece denizi ve güneşi ile değil çevresinde keşfedilecek

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten

iskece-karnavali-turu-yunanistan

İskeçe Karnavalı Hakkında Tüm Detaylar

Yunanistan’ın şirin kasabası İskeçe, her yıl gerçekleşen İskeçe karnavalı ile bir rengarenk bir deneyim sunuyor. Tüm sokaklar Yunan müzikleri ile yankılanırken, maskeler ve rengarenk kostümlerle

2024-resmi-tatil-gunleri-2

2024 Resmi Tatil Günleri

2024 resmi tatil günleri bu yıl toplam 15 gün sürecek. 2024 resmi tatil günleri hangi gün başlıyor, kaç gün sürüyor? Gibi sorularınıza cevap veren detaylı