Balıkesir Gurme ve Yöresel Lezzetler Listesi

Balıkesir mutfağı, gastronomi turizmi potansiyeli ile zaman zaman gündeme gelen ve oldukça farklı lezzetlere ev sahipliği yapan bir kültüre sahiptir. Etli yemeklerin oldukça fazla tercih edildiği Balıkesir’e giderek bu yazımızda bahsedeceğimiz gurme lezzetleri deneyimleyebilirsiniz. Balıkesir gezinizde konaklamak için ise ECC Tur’un Balıkesir otellerini inceleyebilir, en uygun fiyatlarla rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Peynirli Patlıcan

Geleneksel Balıkesir lezzetlerinden biri olan Peynirli Patlıcan, özellikle yaz aylarında sofralardan eksik olmayan yemeklerden. Manyas peyniri kullanılarak hazırlanan patlıcanlar, yağda kızartılıyor ve sarımsaklı domates sosla servis ediliyor.

Sura

Balıkesir mutfağının en meşhur et yemekleri arasında yer alan Sura, kuzu ya da oğlak etki kullanılarak hazırlanabiliyor. Genellikle bayramlarda yapılan bu yemek yapılırken ise çam fıstığı, kuş üzümü ve pirinç kullanılıyor.

Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı)

Mantının en meşhur memleketi Kayseri olsa da birçok ilimizde farklı mantı çeşitleri ile karşılaşmanız mümkündür. Balıkesir Mantısı tavuk kullanılarak hazırlanıyor ve tavuk mantı hamurunun içerisine değil üzerine yerleştiriliyor. Pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla servis edilen Balıkesir Mantısı’nı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Tirit

Tirit her yörede olduğu gibi Balıkesir mutfağında da farklı şekillerde yapılıyor. Normalde Tirit yufka ile yapılırken Balıkesir’de ekmekle hazırlanıyor. Et suyu ile yumuşatılan ekmekler üzerine Tirit için hazırlanan et yerleştiriliyor ve tereyağı ile servis ediliyor.

Saçaklı Mantı

Balıkesir Mantısı’ndan sonra en çok tercih edilen mantı türü Saçaklı Mantı olarak karşımıza çıkıyor. Yufkanın önce fırında kızartılıp sonra ince şekilde doğranması ve son adımda tavukla buluşturulması ile hazırlanan Saçaklı Mantı farklı bir deneyim sunuyor diyebiliriz.

Bigadiç Güveç

Balıkesir mutfağına, Bigadiç ilçesi ile dahil olan Bigadiç Güveç yemeğini mutlaka deneyimlemelisiniz. Oğlak eti, biber, domates ve kemir suyu kullanılarak hazırlanan bu yöresel yemek, toprak güveçlerde fırınlanıyor ve ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor.

Susurluk Tostu ve Ayranı

Balıkesir’in Susurluk ilçesi, birçok ile gidiş yolunda bir ortak bir nokta görevi görüyor. Burada mola veren yolcuların ise deneyip hayran kaldığı iki lezzet Susurluk Tosu ve Ayranı diyebiliriz. Yöresel malzemelerle hazırlanan Susurluk Tosu ve Ayranı’nı mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Edremit Köftesi

Balıkesir mutfağının sevilen lezzetlerinden Edremit köftesi, yanında sunulan eşlikçi lezzetleriyle birlikte size eşsiz bir deneyim sunacak. Balıkesir ve çevresindeki her restoranda bulabileceğiniz Edremit Köftesi, özellikle közlenmiş biber ile sıklıkla tüketiliyor.

Rabisa

Rabisa, Balıkesir yöresinde yapılan farklı tarzdaki bir mantı diyebiliriz. Bir tepsiye rulo şeklinde yerleştirilen yufkaların fırında kızartılması sayesinde hazırlanıyor ve sarımsaklı yoğurt ile sunuluyor.

Ada Köftesi

Ada Köftesi, ilk bakışta görünümüyle sizi şaşırtacak lezzetlerden biri diyebiliriz. İçerisinde ekmek içi bulunan bu köfte, daha büyük boyutlarda hazırlanır ve sıvı yağda kızartılır.

Karanfil Ekmek

Balıkesir mutfağının bayramlardaki meşhur lezzetlerinden Karanfil Ekmek, en sevilen yöresel lezzetler arasındadır. Bayramlarda tüketilmesinin sebebi ise karanfilin mideyi rahatlatan etkisidir.

Şevketi Bostan

Balıkesir’in verimli topraklarında yetişen ve genellikle etli olarak hazırlanan Şevketi Bostan, düşük kalorili ve sağlıklı yapısıyla öne çıkıyor. Girit Türkleri ile ülkemize gelen bu lezzet özellikle bahar aylarında sıklıkla tüketiliyor.

Mafiş Tatlısı

Lokma tatlısını andıran Mafiş Tatlısı, fiyonk şeklinde kızartılan hamurun soğuk şerbet ve fıstık ile buluşturulmasıyla hazırlanıyor. Balıkesir’de genellikle evde yapılsa da bazı pastanelerde hâlâ bu tatlıya denk gelebilirsiniz.

Balıkesir Kaymaklısı

Sütlü ve şerbetli bir tatlı olan Balıkesir Kaymaklısı, daha önce deneyimlemediğiniz lezzetlerden biri olabilir. Balıkesir’de her tatlıcıda bulunabilen Balıkesir Kaymaklısı’nı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Höşmerim

Balıkesir mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan Höşmerim, tuzsuz peynirin irmik, un ve şekerle birleştirilmesi ile hazırlanıyor. Son olarak ise fındık, badem ve benzeri malzemelerle süsleniyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya