Sayısız tarihi yapısı ve müzeleriyle keyifli bir tatil olanağı tanıyan Ankara, yemekleri ile de öne çıkan şehirler arasında yer alıyor. Tamtak tiridinden simidine kadar pek çok yöresel lezzete sahip olan Başkent Ankara’da denemeniz gereken yöresel lezzetler ve daha fazlasını sizler için araştırarak bu yazımızda bir araya getirdik. İç Anadolu’nun gözdesi olan bu şehirde gezilecek yerleri merak ediyorsanız daha önce hazırladığımız ‘’Başkent Ankara’da Gezilip Görülecek Yerler’’ yazımıza göz atabilirsiniz. Bütçe dostu fiyatlara konforlu bir tatil yapmak için ECC Tur’un Ankara otellerini inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
Beypazarı Güveci
Beypazarı güveci bütün damak tatlarına uyum sağlayan yöresel yemekler arasında bulunuyor. Pirinç pilavına benzer şekilde hazırlanan yemekte önce etler kavruluyor. Pişen ete yağ, domates ve pirinç eklenip karıştırıldıktan sonra sıcak su eklenerek pişiriliyor.
Ankara Tava
Et ve arpa şehriyeden yapılan Ankara tava, eşsiz lezzetiyle deneyenlerin vazgeçilmezi haline geliyor. Kullanılan et tereyağında kavrulduktan sonra soğan, sarımsak, biber ve domates ekleniyor. Ardından arpa şehriyenin içine hazırlanan harç katılıp karıştırılıyor. Son olarak et suyu eklenip pişmeye bırakılıyor.
Ankara Simidi
Çıtır çıtır yapısıyla tanınan Ankara simidi, yağsız ve sert bir hamurdan hazırlanıp yoğun pekmezle susama daldırılıyor. Taş fırında pişirilen simit, çay ve ayranla kusursuz bir ikili oluşturuyor.
Beypazarı Kurusu
Beypazarı kurusu yüzlerce yıldır tüketilen bir hamur işi olarak biliniyor. İçerisinde tereyağı ve süt bulunan yiyecek, gevrek yapısı ve lezzeti ile büyük beğeni topluyor. Küçük dilimler halinde servis edilen beypazarı kurusunu dilerseniz tek başına dilerseniz yemeğin yanında tadabilirsiniz.
Bazlama Kebabı
Özellikle kahvaltılarda tüketilen bazlama, doyurucu ve pratik bir yiyecek olması sebebiyle çok seviliyor. Bazlama kebabının ana malzemesi olan bu ekmek türü ikiye bölündükten sonra içerisine et, domates ve biberden oluşan harç koyuluyor. Ekmek harcın suyunu çekince kebap servis ediliyor. Kolay bir hazırlama sürecine sahip olan yiyecek Ankara’nın neredeyse her mekanında bulunabiliyor.
İnceğiz Çorbası
İnceğiz çorbası içerisinde kuzu eti, nohut ve buğday kullanılan oldukça lezzetli bir tat olarak öne çıkıyor. Piştikten sonra üzerine kavrulmuş yağ dökülerek servis edilen çorba, yüksek besin değerleriyle kış mevsiminde oldukça fazla tüketiliyor.
Aspava
Aspava yemeği Ankara’da bir mekan ismi olarak bilinse de yerel bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Ankara’da denemeniz gereken yöresel lezzetler arasında olan aspavanın içerisinde et, tereyağı, soğan ve kaşar rendesi bulunuyor. Dürüm haline getirilerek servis edilen yemek, enfes tadıyla gurmeleri etkilemeyi başarıyor.
Tutmaç Çorbası
Tadı ve doyurucu özelliği ile en beğenilen çorbalar arasında yerini alan tutmaç çorbası içerisinde yer alan haşlanmış nohut, yeşil mercimek, erişte, soğan ve nane ile alışılmışın dışında bir lezzet ortaya çıkarıyor.
Düğün Çorbası
Türkiye’nin her şehrinde farklı tariflerle yapılan lezzet Ankara’ya özel bir yapım tekniğiyle yöresel bir konuma ulaşıyor. Gerdan eti, yoğurt ve unun kusursuz birleşiminden hazırlanan çorba, misafirleriniz için kusursuz bir tat haline geliyor.
Entekke Böreği
Entekke böreği sade harcı ve hafifliği ile beğenilen hamur işi yemekler arasında bulunuyor. Dana kıyma, soğan ve maydanozla kavruluyor. Mayalanan hamur açıldıktan sonra üzerine kavrulmuş kıyma eklenip yarım ay biçiminde kapatılarak yağda kızartılıyor.
Bici Aşı
Ankara’nın yöresel yemekleri arasında en çok bilinen Bici Aşı, yaprak sarmasında kullanılan malzemelerden yapılıyor. En önemli farkı ise pirinç yerine bulgur tercih ediliyor. Bu özel yemek asma yaprağı, bulgur, soğan ve salçanın kavrulmasının ardından üzerine süzme yoğurt dökülerek servis ediliyor.
Malak
Ankara’da denemeniz gereken yöresel lezzetlerden biri olan malak tatlısı, az malzemesi ve pratik yapım aşaması sebebiyle tatlı krizlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Kaynar suya eklenen un kıvama gelene kadar karıştırılıyor. Yağlı kaşıkla küçük toplar halinde dizilen unun üzerine toz şeker ve ceviz serpiştirilip eritilen tereyağı eklenerek tadıma hazır hale getiriliyor.
Aş Çorbası
Ankara’nın soğuk kış mevsiminde en fazla tercih edilen çorba çeşitleri arasında yer alan aş çorbası; yeşil mercimek, nohut ve kıymadan yapılıyor. İçinizi ısıtan bu çorbayı şehrin her noktasında tadabilirsiniz.
Çıkınağıl Asıdası
Ankara’da denemeniz gereken yöresel lezzetler arasından biri olan çıkınağıl asıdası, un ve pekmezden yapılan yöresel bir yemek olarak karşımıza çıkıyor.
Çılbır
Her şehirde farklı tekniklerle hazırlanan çılbır Ankara’da yumurta, sarımsak, süzme yoğurt ve baharatlarla hazırlanıyor. Karıştırılan yemeğin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek lezzet tamamlanıyor.
Orman Kebabı
Osmanlı padişahları için özel olarak hazırlanan ve padişahların lezzetinden oldukça etkilendiği orman kebabı, Ankara’ya özgü yemekler arasında yer alıyor. Birbirinden farklı tekniklerle hazırlanan kebabın içerisinde kuşbaşı et, havuç, baharat ve bezelye bulunuyor.
Şibit Tatlısı
Un, tuz, şeker, su ve tereyağından oluşan içeriği ile herkesin kolayca hazırlayabileceği şibit tatlısı deneyenlerin beğenisini kazanıyor. Hamur haline getirilen malzeme bekletildikten sonra yufka haline getirilip sac üzerinde pişiriliyor. Pişen hamurun üzerine kaynatılan şerbet dökülüp servis ediliyor.
Kuru Köfte
Türkiye’nin her şehrinde yapılan kuru köfte, Ankara yemekleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kıyma, ekmek, soğan, maydanoz ve baharatlardan hazırlanan harç yassı yuvarlak formlar haline getirilerek kızartılıyor. Türk mutfağının klasiği haline gelen kuru köftenin yanında dilediğiniz yiyeceği tüketebilirsiniz.