Bolu’da Yemeniz Gereken Yemekler

Bolu, doğal güzelliklerinden tarihine, müzelerinden kaplıcalarına kadar birçok değeriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Mutfağıyla da oldukça ilgi çeken Bolu şehrimiz, Karadeniz Bölgesi’nin çeşitli özelliklerini kendi mutfağında da göstermekte.

Bolu, ev yemekleri ve yöresel lezzetleriyle oldukça geniş bir mutfak kültürüne sahip diyebiliriz. Siz de Bolu’ya bir gezi planlıyorsanız, bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız Bolu lezzetlerini deneyimleyerek gezinizi çok daha verimli bir hale getirebilirsiniz. Bolu’da konaklamak için ise ECC Tur’un avantajlı fiyatlarla sunduğu Bolu otellerini inceleyebilir, bütçenize en uygun otelde hemen rezervasyon oluşturabilirsiniz. Peki, Bolu’da ne yenir?

Abant Kebabı

Kebap denildiğinde aklınıza direkt olarak şiş ve etler gelmiş olabilir. Ancak Bolu’nun yöresel lezzetlerinden biri olan Abant Kebabı biraz daha farklı yapılmakta. Kızarmış ekmek, közlenmiş patlıcan, et ve peynir dörtlüsünün birleştirilmesiyle oluşturulan bu tarif sizi kendisine hayran bırakabilir.

Mengen Pilavı

Klasik pilav çeşitlerinde daha farklı bir tada ve görüntüye sahip olan Mengen Pilavı, pirince mantar, badem, domates, ceviz ve dereotu gibi farklı malzemeler katılarak hazırlanmaktadır. Rengarenk görüntüsü ve eşsiz tadıyla Bolu’nun yöresel lezzetleri arasına girmiş olan Mengen Pilavı’nı mutlaka denemelisiniz!

Yedigöller Kebabı

Yedigöller Kebabı hem beyaz hem de kırmızı etin bulunduğu farklı bir yöresel lezzet tabağını sizlere sunuyor. Biber ve domates ile süslenen tabaklar en son aşamada tereyağı ile buluşarak farklı bir tat oluşturmayı başarıyor.

Ovmaç Çorbası

Bolu’ya özgü bir yöresel lezzet olan Ovmaç Çorbası, içerisindeki hamur parçaları ve nohut ile ana yemek hissi veriyor diyebiliriz. Bolu’da kış aylarının vazgeçilmezi olan bu çorbanın tatilinizi kış aylarında yapıyorsanız içinizi ısıtacağını söyleyebiliriz.

Keşli Cevizli Erişte

Bolu’da sıklıkla yapılan Keşli Cevizli Erişte yemeğini birçok yörede görmüş olabilirsiniz. Ancak elbette Bolu’da bu yemeğin yapılışı biraz daha farklı diyebiliriz. Bolu usulü Keşli Cevizli Erişte tarifinde keş peyniri ve ceviz öncelikle tereyağında kavrularak eriştenin üzerine dökülmekte.

Kaldırık Dolması

Kaldırık Sarması olarak da adlandırılabilen Kaldırık Dolması, Bolu’nun en ünlü yöresel lezzetlerinden biridir. Hodan bitkisinin yaprağına sarımsak, mısır unu ve soğanlı iç hazırlanarak sarılması ve pişirilmesi ile hazırlanmaktadır.

Kedi Batmaz

Tuzlu veya tatlı olarak hazırlanabilen Kedi Batmaz yemeği, Bolu’nun imza yöresel lezzetleri arasındadır. Tatlı olan versiyonunda şeker, mısır unu, pekmez ve ceviz kullanılırken, tuzlu versiyonunda keş peyniri, tereyağı, kaz ciğeri gibi malzemeler kullanılır.

Bolubeyi Tatlısı

Görüntüsüyle profiterole benzeyen Bolubeyi Tatlısı, üzerine eklenen Mudurnu Saray Helvası ile benzerlerine karşı fark yaratmaktadır. Profiterolü seviyorsanız Bolu’nun bu yöresel lezzetini de tatmanızı öneririz.

Paşa Pilavı

Ana malzemesi patates olan Paşa Pilavı, haşlanmış patates üzerine haşlanmış yumurta ve biber, kuru soğan gibi çeşitli malzemeler eklenerek hazırlanmaktadır. Farklı şekillerde hazırlanabilen bu tarif patates salatasına benzemektedir.

Bakla Çullaması

Kuşbaşı et ve baklanın buluşması ile hazırlanan Bakla Çullaması, Bolu’nun en beğenilen yöresel lezzetleri arasında yer alıyor.

Kabaklı Gözleme

Bal kabağı ile hazırlanan Kabaklı Gözleme, Bolu’da şekerli harç ile hazırlanan yöresel lezzetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Saray Helvası

Bolu’ya gelen çoğu kişinin hediye olarak sevdiklerine aldığı Saray Helvası, eşsiz tadıyla herkesi büyüleyen lezzetlerden biridir.

Bolu Çikolatası

Bolu’nun dağlarında yetişen yüksek kaliteli fındıklarla çikolatanın bir araya gelmesiyle oluşturulan Bolu Çikolatası, kaliteli bir çikolata seven herkesin tatması gereken lezzetlerden diyebiliriz.

İmaret Çorbası

Kökeni Osmanlı’ya dayanan ve zamanla Bolu’nun efsanevi yöresel lezzetleri arasına girmiş olan İmaret Çorbası, un, yumurta, soğan ile hazırlanmaktadır. Üzerine ise pul biber ve naneli tereyağı sosu dökülerek servis edilir. Tarifi basit gibi görünse de lezzetinin sizi şaşırtacağını söyleyebiliriz.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi