Eskişehir, özellikle öğrenci kenti olarak tanınsa da modern yapısı ve şehir içi etkinlikleriyle oldukça turistik bir şehrimizdir. Gezilebilecek noktaları ve lezzetli yemekleriyle ünlü olan Eskişehir, tatil planlarınızda yer alması gereken bir şehirdir. Kırım mutfağının etkisiyle de şekillenen Eskişehir mutfağı, ziyaretçilerine bir lezzet şöleni yaşatmaktadır.
Eskişehir’de ne yenir? Sorusuna cevap vereceğimiz bu yazımızda size Eskişehir yemeklerini ve kentte bulunan yöresel lezzetleri tanıtacağız. Eskişehir’de hem tatil yapmak hem de çeşitli lezzetlerin keyfine varmak için ise ECC Tur fırsatları ile Eskişehir otellerine göz atabilir, bütçenize uygun bir oteli rahatlıkla bulabilirsiniz.
İçindekiler
Çibörek
Eskişehir mutfağında en ünlü lezzetlerin başında çibörek geliyor. Kırım kültüründen gelen bu çibörek, çiberek ve şuberek gibi farklı isimlerle de anılıyor. Lezzetli börek anlamına gelen çibörek, ülkemizde ise “çiğ börek” şeklinde ün salmış durumda.
Az yağlı kıyma ve ince kıyılmış kuru soğan ile hazırlanan çibörek, peynirli olarak da hazırlanabiliyor. Pişme kısmında ise ince hamurla kaplanan börek içi, kızgın yağda kızartılıyor. Kızgın yağda pişirildiği için çıtır bir yapıya sahip olan çibörek, Eskişehir yemekleri arasında en popüler seçimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kuzu Sorpa
Kırmızı etli bir çorba türü olan Kuzu Sorpa, Kırım mutfağından Eskişehir mutfağına kadar uzanıyor. Kuzu eti, yoğurt, soğan, un ve su ile hazırlanan bu çorba türü, öğle ve akşam yemeklerinde sıklıkla tercih ediliyor. Tercihe göre ise taze nane ve kırmızı biber ile servis ediliyor.
Met Helva
Eskişehir yemekleri arasında fark yaratan tatlılardan Met Helva, şehre özel yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Dokusu ve tadı ile pişmaniyeye benzeyen Met Helva, silindir şekliyle öne çıkıyor. Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan bu yöresel lezzet, günümüzde Eskişehir’deki birçok mekânda bulunuyor.
Göbete
Tatar yemeği olan ancak kültürel etkileşimle Eskişehir mutfağına katılan Göbete, alışık olmadığınız bir görüntüyü tabaklarınıza getiriyor. Baklavaya benzeyen görüntüsünü kıyma, soğan, tuz ve karabiberle hazırlanan iç harcı ile farklılaştıran Göbete, “leğen gömmesi” gibi isimlerle de anılıyor.
Balaban Köfte
Bursa’da “pideli köfte” ismiyle tüketilen Balaban Köfte, Eskişehir mutfağında kebap olarak da nitelendiriliyor. Kare şeklinde kesilen pidelerin kemik suyuna batırıldıktan sonra üzerine sos, yoğurt ve tereyağı gibi eklemeler yapılıyor. Son olarak ise ızgarada pişen köftelerin tabağa yerleştirilmesiyle Balaban Köfte yenmeye hazır hale geliyor.
Kıygaşa
Eskişehir mutfağında yer alan bir başka yöresel lezzet de Kıygaşa ismiyle bilinen hamur işi yiyecektir. Pişiye oldukça benzeyen Kıygışa, içli ya da sade olarak pişirilebiliyor. Genellikle sadesi çay ve peynir tabağı ile tüketiliyor. Kahvaltıda sıklıkla tercih edilen bu yöresel lezzet, hamuruna çörek otu karıştırılmasıyla da fark yaratıyor.
Leblebi Kurabiyesi
Meşhur Eskişehir yemeklerinden birisi olan Leblebi Kurabiyesi, 1980’li yılların sonuna kadar bakkallarda satılan leblebi tozu kullanılarak yapılıyor. Ağızda dağılan yapısı ile ün kazanan Leblebi Kurabiyesi, özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak Eskişehir’de tüketiliyor.
Cevizli Haşhaşlı Ekmek
Eskişehir yemekleri arasında en popüler seçeneklerden birisi de Cevizli Haşhaşlı Ekmek olmaktadır. Şehirdeki fırınların büyük bir bölümünde sunulan bu lezzet yoğurt, süt, zeytinyağı ve yaş mayanın hamurla buluşturulması sayesinde hazırlanıyor. Oklavalar ile açılan hamur, haşhaş ve ceviz ile lezzetlendiriliyor ve özel şekil verilerek pişiriliyor.
Yufkalı Büryan
Eskişehir mutfağının olmasa da bu bölgede yapılan yeniliklerle bambaşka bir yöresel lezzete dönüşen Yufkalı Büryan, fırında pişirilmiş kuzu eti ile hazırlanıyor. Haşlanmış pirinç, badem, soğan ve baharatların harmanlanması ile pişirilen kuzu eti, yufkaya sarılarak ikinci kez fırına giriyor ve kızartılarak tabaklarınıza gönderiliyor.