Eskişehir’de Denemeniz Gereken Lezzetler

Eskişehir, özellikle öğrenci kenti olarak tanınsa da modern yapısı ve şehir içi etkinlikleriyle oldukça turistik bir şehrimizdir. Gezilebilecek noktaları ve lezzetli yemekleriyle ünlü olan Eskişehir, tatil planlarınızda yer alması gereken bir şehirdir. Kırım mutfağının etkisiyle de şekillenen Eskişehir mutfağı, ziyaretçilerine bir lezzet şöleni yaşatmaktadır.

Eskişehir’de ne yenir? Sorusuna cevap vereceğimiz bu yazımızda size Eskişehir yemeklerini ve kentte bulunan yöresel lezzetleri tanıtacağız. Eskişehir’de hem tatil yapmak hem de çeşitli lezzetlerin keyfine varmak için ise ECC Tur fırsatları ile Eskişehir otellerine göz atabilir, bütçenize uygun bir oteli rahatlıkla bulabilirsiniz.

Çibörek

Çibörek

Eskişehir mutfağında en ünlü lezzetlerin başında çibörek geliyor. Kırım kültüründen gelen bu çibörek, çiberek ve şuberek gibi farklı isimlerle de anılıyor. Lezzetli börek anlamına gelen çibörek, ülkemizde ise “çiğ börek” şeklinde ün salmış durumda.

Az yağlı kıyma ve ince kıyılmış kuru soğan ile hazırlanan çibörek, peynirli olarak da hazırlanabiliyor. Pişme kısmında ise ince hamurla kaplanan börek içi, kızgın yağda kızartılıyor. Kızgın yağda pişirildiği için çıtır bir yapıya sahip olan çibörek, Eskişehir yemekleri arasında en popüler seçimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Kuzu Sorpa

Kuzu Sorpa

Kırmızı etli bir çorba türü olan Kuzu Sorpa, Kırım mutfağından Eskişehir mutfağına kadar uzanıyor. Kuzu eti, yoğurt, soğan, un ve su ile hazırlanan bu çorba türü, öğle ve akşam yemeklerinde sıklıkla tercih ediliyor. Tercihe göre ise taze nane ve kırmızı biber ile servis ediliyor.

Met Helva

Met Helva

Eskişehir yemekleri arasında fark yaratan tatlılardan Met Helva, şehre özel yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Dokusu ve tadı ile pişmaniyeye benzeyen Met Helva, silindir şekliyle öne çıkıyor. Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan bu yöresel lezzet, günümüzde Eskişehir’deki birçok mekânda bulunuyor.

Göbete

Göbete

Tatar yemeği olan ancak kültürel etkileşimle Eskişehir mutfağına katılan Göbete, alışık olmadığınız bir görüntüyü tabaklarınıza getiriyor. Baklavaya benzeyen görüntüsünü kıyma, soğan, tuz ve karabiberle hazırlanan iç harcı ile farklılaştıran Göbete, “leğen gömmesi” gibi isimlerle de anılıyor.

Balaban Köfte

Balaban Köfte

Bursa’da “pideli köfte” ismiyle tüketilen Balaban Köfte, Eskişehir mutfağında kebap olarak da nitelendiriliyor. Kare şeklinde kesilen pidelerin kemik suyuna batırıldıktan sonra üzerine sos, yoğurt ve tereyağı gibi eklemeler yapılıyor. Son olarak ise ızgarada pişen köftelerin tabağa yerleştirilmesiyle Balaban Köfte yenmeye hazır hale geliyor.

Kıygaşa

Kıygaşa

Eskişehir mutfağında yer alan bir başka yöresel lezzet de Kıygaşa ismiyle bilinen hamur işi yiyecektir. Pişiye oldukça benzeyen Kıygışa, içli ya da sade olarak pişirilebiliyor. Genellikle sadesi çay ve peynir tabağı ile tüketiliyor. Kahvaltıda sıklıkla tercih edilen bu yöresel lezzet, hamuruna çörek otu karıştırılmasıyla da fark yaratıyor.

Leblebi Kurabiyesi

Leblebi Kurabiyesi

Meşhur Eskişehir yemeklerinden birisi olan Leblebi Kurabiyesi, 1980’li yılların sonuna kadar bakkallarda satılan leblebi tozu kullanılarak yapılıyor. Ağızda dağılan yapısı ile ün kazanan Leblebi Kurabiyesi, özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak Eskişehir’de tüketiliyor.

Cevizli Haşhaşlı Ekmek

Cevizli Haşhaşlı Ekmek

Eskişehir yemekleri arasında en popüler seçeneklerden birisi de Cevizli Haşhaşlı Ekmek olmaktadır. Şehirdeki fırınların büyük bir bölümünde sunulan bu lezzet yoğurt, süt, zeytinyağı ve yaş mayanın hamurla buluşturulması sayesinde hazırlanıyor. Oklavalar ile açılan hamur, haşhaş ve ceviz ile lezzetlendiriliyor ve özel şekil verilerek pişiriliyor.

Yufkalı Büryan

Yufkalı Büryan

Eskişehir mutfağının olmasa da bu bölgede yapılan yeniliklerle bambaşka bir yöresel lezzete dönüşen Yufkalı Büryan, fırında pişirilmiş kuzu eti ile hazırlanıyor. Haşlanmış pirinç, badem, soğan ve baharatların harmanlanması ile pişirilen kuzu eti, yufkaya sarılarak ikinci kez fırına giriyor ve kızartılarak tabaklarınıza gönderiliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek

gumuldur-tarihi-yerler

Gümüldür Tarihi Yerleri Keşfedin!

Gümüldür, İzmir’in güneyinde yer alan ve muhteşem plajları ile sakinliği ile bilinen bir tatil cenneti. Fakat Gümüldür sadece denizi ve güneşi ile değil çevresinde keşfedilecek

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten

iskece-karnavali-turu-yunanistan

İskeçe Karnavalı Hakkında Tüm Detaylar

Yunanistan’ın şirin kasabası İskeçe, her yıl gerçekleşen İskeçe karnavalı ile bir rengarenk bir deneyim sunuyor. Tüm sokaklar Yunan müzikleri ile yankılanırken, maskeler ve rengarenk kostümlerle

2024-resmi-tatil-gunleri-2

2024 Resmi Tatil Günleri

2024 resmi tatil günleri bu yıl toplam 15 gün sürecek. 2024 resmi tatil günleri hangi gün başlıyor, kaç gün sürüyor? Gibi sorularınıza cevap veren detaylı