İskandinavya’nın En Güzel Şehri Helsinki’de Gezilecek Yerler

Özenle korunan doğası, tarihi eserleri, kusursuz şehir planlaması ve huzurlu atmosferi ile turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gezilecek yerler listesini sizin için ‘’İskandinavya’nın En Güzel Şehri Helsinki’de Gezilecek Yerler’’ yazımızda paylaşıyoruz.

Avantajlı fiyatlar imkanlarından yararlanarak şehir merkezindeki tesislerde konaklamak istiyorsanız ECC Tur’un sunduğu İskandinavya Turları fırsatlarına göz atabilirsiniz. Rotanıza İskandinavya’nın gözde ülkelerinden İsveç’i eklemeden önce daha önce hazırladığımız ‘‘Stockholm Gezilecek En Güzel Yerler’’ yazımıza göz atabilirsiniz.

Kauppatori (Market Square)

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin kalbi olan Kauppatori, şehrin merkezinde yer alıyor. Turistlerin çoğunlukta olduğu limanda hediyelik eşya tezgahlarından balık restoranlarına kadar herkese hitap eden birçok seçenek bulunuyor.

Helsinki Katedrali

1818 senesinde şehrin meydanında inşa edilmeye başlanan Helsinki Katedrali’nin ilk ismi St. Nicholas Kilisesi’ydi. Sovyetler Birliği döneminin mimari özelliklerini taşıyan katedral, dünya üzerindeki en önemli yapılar arasında yer alıyor. 

Helsinki’nin ulusal simgeleri arasında bulunan yapı; ön cephesindeki üçgen alınlığı taşıyan sütunları, alınlıkların üzerinde konumlandırılan heykelleri ve altın süslemeli yeşil kubbeleri ile Helsinki’de gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda görülüyor.

Temppeliaukio Kilisesi

Timo Suomalainen ve Tuomo Suomalainen tarafından 1969 yılında inşa edilen Temppeliaukio Kilisesi, granit taşının iç bölümü oyularak yapılmıştır. Bu sebeple tıpkı ‘’Kaya Kilisesi’’ olarak da adlandırılıyor. Oval formdaki iç mimarisi ile farklı bir özellik sergileyen kilisenin duvarlarında inşa sırasında ek bir malzeme kullanılmamış, tavan bölümüne bakır levhalar eklenmiştir.

Helsinki’de gezilecek yerler arasında yüksek ziyaretçi kapasitesine sahip olan Temppeliaukio Kilisesi, 750 kişiliktir. Ziyaretçilerin Pazar günleri 12.00 ile 15.45 arası kabul edildiği yapıya, haftanın diğer günleri 10.00 ile 17.00 saatleri arasında 4 Euro ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

Uspenski Cathedral

Helsinki’de gezilecek yerler arasında bulunan Uspenski Katedrali, şehrin en önemli yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks Kilisesi olarak yer alan katedral, şehri gören yüksek bir tepede bulunuyor. Ortodoks nüfusunun artışıyla beraber büyük bir ibadethaneye ihtiyaç duyulmuştur. 1827 yılında Mimar Aleksei M. Gornostajev tarafından inşa edilmeye başlanan ve 9 yılın sonunda kullanıma açılan Ortodoks kilisesi, Rus ve Bizans mimarisinin entegre edilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 

Kırmızı tuğlalardan oluşan cepheyi, pencereler hareketlendiriyor. Toplam 13 adetten oluşan ana kubbe ve yan kubbeler, İsa ve havarilerini sembolize ediyor. Kubbe tepelerindeki altın yaldızlı süslemeler, yapıya otantik bir hava katıyor. Katedralin iç mekanı ise altın yaldızlı süslemeler, duvar resimleri ve merkezden sarkan avize ile hareketlendirilmiştir.

Senato Meydanı

Alman Mimar Carl Ludvig Engel’in en başarılı işlerinden biri olarak bilinen Senato Meydanı, Helsinki’nin başkent olmasından sonra yapılmaya başlanmıştır. İnşa edildiği dönemde Finlandiya’nın Rusya’ya bağlı olması sebebiyle meydan, St. Petersburg Meydanı’na benzetilmiştir.  Senato Meydanı’nda Helsinki Üniversitesi, Helsinki Katedrali ve Hükümet Sarayı olması; eğitim, din ve yönetimin alegorik anlatımı olarak görülüyor. Helsinki’ye gidenler tarafından görülmesi gereken meydan turistlerin beğenisini topluyor.

Finlandiya Ulusal Müzesi

1916 senesinde ziyarete açılan ve yapım sürecinde yetenekli sanatçıların çalıştığı Finlandiya Ulusal Müzesi, Helsinki gezi rehberi içerisinde gidilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Romanesk tarzda tasarlanan taş binada kalıcı ve süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Kalıcı sergi; Son Yüz Yıl, Krallık, Hazine, Topraklar ve İnsanlar, Tarihsel Finlandiya olmak üzere beş bölümden oluşuyor.

Ziyaretçileri ülke tarihinde gezintiye çıkaran müze, Pazartesi hariç haftanın her günü 11.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Ateneum Sanat Müzesi

Şehir merkezinin yakınlarında yer alan Ateneum Sanat Müzesi’nin inşası, 19. yüzyılın sonlarında sona ermiştir. Üç kattan oluşan müzede, birçok sanatçının eserleri sergileniyor. Raphael, Bramante ve Fidias’ın büstleri bulunan müzenin üçüncü katı ise klasik sanat dalları olarak kabul edilen mimari, resim, heykel ve müzik alegorisine ayrılıyor.

Esplanadi Park

Sanat ve doğanın kusursuz uyumu ile ilgi çekici yerler arasında bulunan Esplanadi Park, Helsinki şehrinin merkezinde yer alıyor. Helsinki’de gezilecek yerler listesinde huzurlu bir atmosfere sahip olan parkta, uzun yürüyüşler yapabilir veya dinlenebilirsiniz. Aynı zamanda parkın çevresinde pazarlar, müzeler, mağazalar, opera binası ve stadyum bulunuyor.

Kamppi Chapel of Silence

2012 Dünya Tasarım Başkenti olan Helsinki’de inşa edilen Sessizlik Şapeli, mağazalara yakın bir yere konumlandırılmıştır. Alışılagelmiş mimari yapıların aksine sade bir görüntüsü bulunan Kamppi Chapel of Silence, birden fazla girişe sahip bir yapı olarak öne çıkıyor. Ahşap malzemenin kullanıldığı şapel, kıvrımlı formu ile dikkat çekiyor.

Suomenlinna Kalesi

1748 senesinde Helsinki’de bulunan adaların üzerine inşa edilmeye başlanan Suomenlinna Kalesi, yapıldığı dönemde Finlandiya’nın İsveç’e bağlı olması sebebiyle İsveç mimarisinin özelliklerini taşıyor. Dünyanın en büyük deniz kalelerinden biri olarak bilinen kale, Rusya tarafından işgalinden sonra restore edilerek İsveç ve Rus mimari üsluplarını taşıyor.

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

Amerikalı Mimar Steven Hall tarafından tasarlanan Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, 1998 senesinde kapılarını ziyaretçilere açmıştır. Biyolojik anatomiden yola çıkılarak tasarlanan müze binası, ismi ile uyum sağlıyor. Bienal ve süreli sergilerin bulunduğu müze, çağdaş sanat tutkunlarının ilgi odağı haline geliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek

gumuldur-tarihi-yerler

Gümüldür Tarihi Yerleri Keşfedin!

Gümüldür, İzmir’in güneyinde yer alan ve muhteşem plajları ile sakinliği ile bilinen bir tatil cenneti. Fakat Gümüldür sadece denizi ve güneşi ile değil çevresinde keşfedilecek

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten

iskece-karnavali-turu-yunanistan

İskeçe Karnavalı Hakkında Tüm Detaylar

Yunanistan’ın şirin kasabası İskeçe, her yıl gerçekleşen İskeçe karnavalı ile bir rengarenk bir deneyim sunuyor. Tüm sokaklar Yunan müzikleri ile yankılanırken, maskeler ve rengarenk kostümlerle

2024-resmi-tatil-gunleri-2

2024 Resmi Tatil Günleri

2024 resmi tatil günleri bu yıl toplam 15 gün sürecek. 2024 resmi tatil günleri hangi gün başlıyor, kaç gün sürüyor? Gibi sorularınıza cevap veren detaylı