Kıbrıs’ın Meşhur Gurme Lezzetler Listesi

Kolakas yemeğinden hellimli ızgaraya kadar pek çok yiyeceğin bulunduğu Kıbrıs’ın meşhur gurme lezzetler listesi kendine özgü lezzetleriyle beğeni topluyor. Yöresel yemeklerden oluşan ‘’Kıbrıs’ın Meşhur Gurme Lezzetler Listesi’’ yazımızı sizin için özel olarak hazırladık. Yerel lezzetleri yerinde denemeyi tercih ediyorsanız ECC Tur’dan kampanyalı fiyatlara sahip olan Kıbrıs otellerini inceleyebilirsiniz. Keyifli bir gezi süreci geçirmek için ise daha önce paylaştığımız ‘‘Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler ve Tadılacak Lezzetler’’ yazımıza göz atabilirsiniz.

Hellim Izgara

Kıbrıs’ın meşhur gurme lezzetler listesi arasında öne çıkan lezzetlerden biri olan Hellim ızgara, pratik hazırlık süreci ve enfes tadı ile deneyenleri büyülüyor. Izgara, Hellim peyniri, nane, fesleğen, zeytinyağı ve sarımsak kullanılarak hazırlanıyor.

Şeftali Kebabı

Mangal ateşinde pişirilen şeftali kebabını evinizdeki fırında da kolayca hazırlayabilirsiniz. Dana veya kuzu gömlek yağı, yağsız kıyma, biber, galeta unu, soğan ve baharat çeşitlerinin kullanılan kebabın püf noktası ise hazırlanan köftelerin gömlek yağına sarılması olarak biliniyor.

Ceviz Macunu

Kıbrıs’ın en sevilen yiyeceklerinden biri olan ceviz macunu, özellikle yaz aylarında sıklıkla yapılıyor. Bu yöresel yiyecek, reçele benzeyen ancak daha fazla emek gerektiren ve uzun süren bir hazırlık aşamasının sonucunda ortaya çıkıyor.

Hellimli Bidda

Kıbrıs’a gidince mutlaka denemeniz gereken yiyecekler arasında olan Hellimli bidda, bölgeye özgü bir ekmek türü olarak biliniyor. Hazırlanan ekmek hamuruna hellim peyniri, kuru soğan ve zeytin ekleniyor. Yoğurma işleminin ardından fırında pişirilen biddayı hem öğünlerin yanında hem de tek başına tüketebilirsiniz.

Çakıstes

Her damak tadına hitap eden ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan yeşil zeytin ile hazırlanan Çakıstes, oldukça kolay bir tariften oluşuyor. Yeşil zeytine doğranmış sarımsak, zeytinyağı, kişniş tohumu ve limon eklenerek yapılan tarif, kahvaltılık veya yemeklerin yanında meze olarak servis edilir.

Molehiya

Kıbrıs’ta yetiştirilen Molehiya bitkisinin kullanıldığı yemek, Kıbrıs’ın meşhur gurme lezzetler listesi arasında bulunuyor. Molehiya yemeği için bitki bir gece ılık suda bekletiliyor. Ardından domates, soğan, sarımsak, salça, limon suyu, yağ ve baharat çeşitleriyle harmanlanarak pişiriliyor. Yemeği dilerseniz zeytinyağlı dilerseniz etli olarak hazırlayabilirsiniz.

Pirohu

Kıbrıs tatilinde denenmesi gereken yemekler arasında bulunan Pirohu, Osmanlı döneminden beri sıklıkla yapılıyor. Klasik mantıyla aynı hamurdan yapılan yemeğin içerisine lor peyniri ve naneden oluşan harç eklenip daire biçiminde kapatılıyor. Kaynayan suda haşlanan mantı, bir servis tabağına konularak hellim ve kuru naneli sos ile sunuluyor.

Ayrelli 

Akdeniz mutfağına özgü yemeklerden olan ayrelli tarifinde bitki ayıklanıp temizlendikten sonra kuru soğanla veya tek başına tavada kavruluyor. Kavurma işleminden sonra üzerine yumurta kırılıp istenen baharatlarla lezzetlendirilerek servis ediliyor.

Paluze

Türk mutfağına özel olarak hazırlanan paluze, Kıbrıs’ın meşhur gurme lezzetleri arasında bulunuyor. Türk mutfağına özel olarak hazırlanan paluze, oldukça pratik tarife sahip olan tatlılar arasında bulunuyor. İçerisinde toz şeker, gülsuyu, sıcak ve soğuk su, mısır nişastası ve şam fıstığı kullanılan paluzeyi ister sıcak ister soğuk olarak tadabilirsiniz.

Stifado

Fırın yemeklerinden biri olan stifado, o kadar kolay hazırlanıp lezzetiyle büyüleyen bir yiyecektir ki; gurmelerin beğenisini toplar. Ana malzemeleri arasında kuşbaşı, arpacık soğan ve domates olan yemek, baharatlarla lezzetlenerek doyurucu bir öğün haline geliyor.

Pilavuna

Kıbrıs’ın meşhur gurme lezzetleri arasında sıkça tüketilen bir hamur işi olan pilavuna, hem tatlı hem de tuzlu yiyecekler arasında yer alıyor. Davetlerde ve kahvaltılarda tercih edilen yiyeceğin içerisinde çörek otu, susam, yumurta, maya, damla sakızı, yoğurt, tereyağı, nane, hellim peyniri, talar peyniri ve kuru üzüm bulunuyor.

Kıbrıs Köftesi

Kıbrıs köftesi kuru köfteden farklı olarak rendelenmiş patatesin eklenmesiyle yapılıyor. Derin kızartma tekniğiyle pişirilen köfteler, yağın yüzeyine çıkınca kağıt havlu bulunan bir tabağa diziliyor.

Gullurikya

Kıbrıs mutfağı tatlılarından biri olan gullurikyanın hamuru un, sıvı yağ ve suyun yoğrulması ile oluşturuluyor. Hamurdan koparılan parçalar, spiral formunda diziliyor. Kaynatılan harnup pekmezi ve su karışımına hamurlar atılıp kaynatıldıktan sonra servis ediliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya