Konya’da Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Konya, Hititler tarafından “Kuwanna” ve Romalılar için “Iconium” adlarıyla anılmıştır. Mevlana’nın ve hoşgörünün kenti olarak kabul edilen Konya, tarihi geçmişiyle oldukça fazla turistin ilgisini çekmektedir.

Keyifli bir Konya gezisi yaparak, tarihi mekanları gezmek ve Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerini gözlemlemek için Konya otellerinde konaklayabilir, gezilebilecek her noktaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda keyifli bir kültür tatili için Konya gezilecek yerler ve tarihi mekanlar listemizi sizinle paylaşıyoruz.

Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi

Konya denildiğinde akla ilk gelen Mevlana’dır. Bu nedenle Konya gezilecek yerler listemizde ilk durağımız Mevlana Müzesi. 1926 yılından bu yana müze olarak hizmet vermekte olan bu yapı, Selçuklular zamanında gül bahçesi olarak değerlendirilmiştir. Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe) olarak isimlendirilen yapı ise Mevlana’nın vefat etmesinin ardından oğlu Sultan Veled tarafından yaptırılmıştır.

Dervişan Kapısı olarak adlandırılan kapıdan girilen Mevlana Müzesi’nde sizi dervişlerin kaldığı hücreler karşılar. Geniş bir yapıya sahip olan avlu çeşitli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Mevlana’nın Sandukası ve Nisan Tası ise burada kesinlikle görmeniz gereken tarihi eserler arasındadır.

Konya ile özdeşleşen Mevlana Müzesi, manevi ve tarihi olarak büyük bir değere sahiptir. Topkapı Sarayı’ndan sonra en fazla turist çeken müze olmayı başaran Mevlana Müzesi, önemli eserleriyle ziyaret edilmeyi hak eden ve uzun geçmişine rağmen oldukça iyi durumda korunan bir yapıdır.

Konya Selimiye Cami

Konya Selimiye Cami

Şehzade Selim tarafından inşa ettirilen Selimiye Cami, Mevlana Müzesi’nin hemen yanında bulunan ve Osmanlı mimarisinin ihtişamını yansıtan tarihi yapılardan birisidir. Mimar Sinan’ın bir eseri olduğu tahmin edilen Selimiye Cami’nin tarihi 1567 yılına dayanmaktadır.

Tek bir kubbenin bulunduğu Selimiye Cami, yarım kubbe şeklindeki tasarımı sayesinde mimari açıdan farklılık yaratmayı başarmıştır. Üç kapılı yapıya sahip olan Selimiye Cami, Taç Kapısı ile oldukça ünlüdür. En son 2019 yılında restore edilen yapı, Osmanlı döneminin en önemli miraslarından biri olarak görülmektedir.

Nasreddin Hoca Türbesi

Nasreddin Hoca Türbesi

Konya’nın bir diğer sembolü olan Nasreddin Hoca, sivri zekâsı ile Türk tarihinde oldukça ünlüdür. Konya’daki en meşhur tarihi yapılardan birisi olan Nasreddin Hoca türbesi de oldukça fazla turistin uğradığı noktalardan birisidir.

1284 yılında Akşehir’de vefat eden Nasreddin Hoca, Akşehir’de defnedilmiş ve mezarı zamanla türbe haline gelmiştir. Günümüzde ise restore edilmiş ve modern bir görünüm kazandırılmıştır. Felsefe ve mizah ustasının mezarının bulunduğu Nasreddin Hoca Türbesi’ne, Konya ziyaretinizde mutlaka uğramalısınız.

Çatalhöyük

Çatalhöyük

2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan Çatalhöyük, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. İnsanların toplayıcılıktan tarıma ve yerleşik hayata geçişinde önemli bir rol oynayan Çatalhöyük, Konya gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden birisidir.

Toplamda 14 hektarlık geniş bir araziye yayılan Çatalhöyük, MÖ 7000’li yıllara kadar uzanan tarihiyle, toplu yaşamdan ve yerleşik hayattan kalan izleri günümüze taşımaktadır. Günümüzde kazı çalışmalarının devam ettiği Çatalhöyük birçok efsaneye, diziye ve filme ilham olan antik ve kıymetli bölgelerimizden birisidir.

Sille Köyü

Sille Köyü

Konya gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken destinasyonlardan birisi de Sille Köyü’dür. Rum taş işçiliğinin eşsiz örneklerini görebileceğiniz Sille Köyü, binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir ve Roma, Osmanlı, Bizans, Selçuklu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Aziz Pavlus Kilisesi

Aziz Pavlus Klisesi

Konya’nın Meram ilçesindeki Aziz Pavlus Kilisesi, Romalılar döneminden kalan oldukça önemli bir yapıdır. Konya gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz sembolik değerlerden birisi olan Aziz Pavlus Kilisesi, Fransız Gotik Mimarisi ve ibadete açık olan tek kilise olması sebebiyle görülmeye değerdir. Zamanla yıpranan kilise, 1963 senesinde restorasyon çalışması ile yenilenmiştir ve girişi ücretsizdir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek

gumuldur-tarihi-yerler

Gümüldür Tarihi Yerleri Keşfedin!

Gümüldür, İzmir’in güneyinde yer alan ve muhteşem plajları ile sakinliği ile bilinen bir tatil cenneti. Fakat Gümüldür sadece denizi ve güneşi ile değil çevresinde keşfedilecek

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten

iskece-karnavali-turu-yunanistan

İskeçe Karnavalı Hakkında Tüm Detaylar

Yunanistan’ın şirin kasabası İskeçe, her yıl gerçekleşen İskeçe karnavalı ile bir rengarenk bir deneyim sunuyor. Tüm sokaklar Yunan müzikleri ile yankılanırken, maskeler ve rengarenk kostümlerle

2024-resmi-tatil-gunleri-2

2024 Resmi Tatil Günleri

2024 resmi tatil günleri bu yıl toplam 15 gün sürecek. 2024 resmi tatil günleri hangi gün başlıyor, kaç gün sürüyor? Gibi sorularınıza cevap veren detaylı