Lefkoşa Gezi Rehberi: Lefkoşa’da Gezilecek Yerler

Türkiye’den en çok ziyaret edilen yerlerden biri, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’dan bahsetmek istiyoruz bugün. KKTC’nin yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti’ne de başkentlik eden ilginç bir şehir Lefkoşa. Batı ve doğu kültürünün izlerini taşıyan yapılar ve tarihi eserler hem Türk hem Rum mutfağı ile harmanlanmış sofralar… Kıbrıs’ta gezilecek yerler Lefkoşa da dahil olmak üzere çok fazla. Bu sebeple size seyahatlerinizde yardımcı olacak Lefkoşa gezilecek yerler listesi hazırladık. Hazırsanız başlayalım!

Lefkoşa Hakkında Bilgiler

Antik Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yanı sıra bir dönem İngilizler tarafından da yönetilen Kıbrıs, pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bir yer. Kıbrıs’a yapacak olduğunuz ziyaret, hangi şehre gerçekleşiyor olursa olsun, bu izleri yakından hissetmeniz mümkün. Özellikle Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa hem Türk hem de Rum harmanını ziyaretçilere en iyi hissettiren şehir. 

Vizesiz ve pasaportsuz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz KKTC, deniz tatilinden gece hayatına, kültürel turizme kadar birçok seçenek sunuyor. Dört mevsim ılıman bir iklime sahip Kıbrıs’ı yılın her mevsiminde ziyaret edebilirsiniz. Özellikle ada tarihine ait bir şeyler öğrenmek ve her iki kültür tarafından harmanlanmış bir şehir keşfetmek istiyorsanız, Lefkoşa mükemmel bir yer. 

İlginizi çekebilir: Kıbrıs’ın Meşhur Gurme Lezzetler Listesi

Lefkoşa Nerede?

Lefkoşa gezilecek yerler listemize adım atmadan önce, Lefkoşa tam olarak nerede bundan bahsedelim. Lefkoşa, Doğu Akdeniz’deki en büyük üçüncü adan olan Kıbrıs’ın başkenti ve hem KKTC hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehri. 

Lefkoşa Nasıl Bir Yer?

lefkoşa gezilecek yerler, lefkoşa nasıl bir yer

Kıbrıs adası, kuzey ve güney olarak ikiye bölünmüş bir ülke. Bu sebeple ülke genelinde kültür mozaiğini fark etmek mümkün. Türk ve Rum kültür harmanının en yakından hissedildiği Kıbrıs şehri ise adanın başkenti Lefkoşa. 

Lefkoşa, dünya üzerinde en ilginç özelliklere sahip şehirlerden. Sebebi ise Lefkoşa’nın bir kısmının dünya üzerinde Türkiye dışında hiçbir ülkenin tanımadığı KKTC’ye bağlı, diğer yarısının ise 2004 senesinden beri Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs’ta yer alması. 

Hem KKTC hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’ne başkentlik yapan Lefkoşa, Rumlar tarafından Nicosia olarak adlandırılıyor; duyarsanız şaşırmayın! 

Leşkoşa’ya Nasıl Gidilir?

Lefkoşa Kıbrıs gezilecek yerler listenizi bir an önce tamamlamak için hemen yola çıkın! Peki Lefkoşa şehrine ulaşım nasıl? Kıbrıs’a en kolay ve en hızlı ulaşım elbette hava yolu ile gerçekleşiyor. Herhangi bir vize veya pasaport ihtiyacınız olmadan, TC kimlik kartı ile Kıbrıs’a giriş yapıp 90 gün boyunca kalabiliyorsunuz. 

Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Hatay’dan Lefkoşa’ya gerçekleşen direkt uçuşlar ile 1 saat 30 dakikada Ercan Havalimanına varabilirsiniz. Ercan Havalimanı ve Lefkoşa şehir merkezi arası 23 kilometre. Havalimanına indikten sonra Lefkoşa’ya merkezine gitmek için araç kiralayabilir veya KIBHAS isimli servisleri kullanabilirsiniz. 

Türkiye’den Lefkoşa’ya bir diğer ulaşım yöntemi Girne Limanı’na varış yapan feribot veya deniz otobüslerini tercih etmek. Tabii bu yöntemin daha meşakkatli ve uzun olduğunu söyleyelim. Hava koşullarına bağlı olarak 5-6 saat içinde Girne Limanı’na vardıktan sonra, şehirler arası toplu taşıma veya kiralık araç ile 20-25 kilometre kadar daha yolunuz var. Deniz ulaşımının en büyük avantajı uçakta olduğu gibi kilo sınırının olmaması. 

Lefkoşa gezilecek yerler gerçekten Kıbrıs’ı anlayabilmek için önemli. Kıbrıs’ın diğer şehirlerinde tatil yapıyorsanız, sizlere günübirlik veya kısa süre konaklamalı Lefkoşa gezisi de öneriyoruz. Peki diğer şehirler ve Lefkoşa arası kaç kilometre? Girne’den 20 kilometre, Gazimağusa’dan 68 kilometre, Bafra’dan ise 77 kilometre.

Lefkoşa’da Gezilecek Yerler

lefkoşa'da gezilecek yerler

Kıbrıs Lefkoşa gezilecek yerler genellikle ülke tarihini mercek altına alan müzeler, bir takım arkeolojik alanlar ve dini yapılar olarak dikkat çekiyor. Her birini tek tek gidip görmeniz, ziyaret etmeniz için çok uzun vakte ihtiyacınız yok. 1-2 günde Lefkoşa gezilecek yerler listenizi tamamlamanız mümkün.

Barbarlık Müzesi

Kıbrıs’ın en önemli müzelerinden biri olan Barbarlık Müzesi, Lefkoşa gezilecek yerler arasında en önemli noktalardan. Hızlıca hatırlatmak gerekirse, 21 Aralık 1963’te gerçekleşen Kanlı Noel Katliamı’nın ardından 24 Aralık’ta Rum bir çete tarafından Kıbrıs Türk Kuvvetleri’nde görevli Nihat İlhan ve ailesi öldürülüyor. 

Nihat İlhan ve ailesinin katledildiği evde kapılarını açan Barbarlık Müzesi, Kanlı Noel’i hatırlatmayı amaçlıyor. Müzede saldırıdan kalan kurşun izlerini görebilir, gerçekleşen katliamın fotoğraflarını inceleyerek bu olay hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Girne Kapısı

Girne Kapısı denilince, akla buranın Girne’de olduğu geliyor olabilir; fakat isminin aksine Girne Kapısı Lefkoşa’da gezilecek yerler arasındaki bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Vakti zamanında Kıbrıs’ı Osmanlı Devleti’nden korumak için inşa edilen yaklaşık beş kilometre boyunca uzanan Lefkoşa Surları’nın kapılarından biri Girne Kapısı. 

Venedik Dönemi’nden kalma Girne Kapısı, zaman içerisinde çok hasar görmüş olsa da 1821 senesinde Osmanlı Devleti tarafından restore edilmiş. Bu restorasyonda  kapıya kubbeli bir oda da eklenmiş. İlgi çekici bu yapı, Kıbrıs Lefkoşa gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. 

Selimiye Camii

Lefkoşa gezilecek yerler, selimiye camii

Kıbrıs’ta kiliseden camiye devşirilen dini yapılar karşımıza çok fazla çıkıyor. Lefkoşa Kıbrıs gezilecek yerler arasında en önemli dini yapılardan Selimiye Camii de bunlardan biri. 1209-1326 seneleri arasında St. Sophia adıyla kilise işlevi gören yapı, Osmanlı Dönemi’nde camiye devşirilmiş. 

Kıbrıs’ın en eski ve en büyük Gotik kilisesi olan St. Sophia, Osmanlı Dönemi’nde iki minare ve mihrabın eklenmesiyle birlikte Selimiye Camii adını almış. Şu anda Lefkoşa’da gezilecek yerler arasında atlanmaması gereken bir yapı olarak dikkat çekiyor.  

Derviş Paşa Konağı

Eski konakları gezmeyi seviyorsanız, Lefkoşa Kıbrıs gezilecek yerler arasında Derviş Paşa Konağı listenizde yer almalı. 1807 yılından günümüze kadar uzanan konak, klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Lefkoşa’daki Osmanlı hayatına dair izlenim sahibi olmak için rotanızı Derviş Paşa Konağı’na çevirin. Alt katı kesme taş, üst katı kerpiçten yapılma konak, şu anda Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor ve ziyarete açık. 

Derviş Paşa kim diye düşünenlere: Derviş Paşa, Kıbrıs’ta ilk gazetenin çıkmasına önayak olmuş kişi. 

Aziz Nikolas Kilisesi

Lefkoşa gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir tarihi yapı da 12. yüzyıldan bir dini yapı: Aziz Nikolas Kilisesi. Yan yana kurulan ve Kıbrıs’ın Gotik mimari örneklerinden olan yapılar, Bizans kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Lefkoşa’nın en tarihi yapılarından Aziz Nikolas Kilisesi, Osmanlı Dönemi’nde bedestene dönüştürülüp Türk, Rum ve Ermeni tüccarların çalıştığı bir tekstil merkezi olarak hizmet vermiş. 1870’lerde ise un pazarı olarak kullanılmış. Tarihin çeşitli dönemlerinde farklı işlevlerde hizmet veren Aziz Nikolas Kilisesi Lefkoşa’da mutlaka görülmeli. 

Venedik Sütunu

venedik sütunu

Kıbrıs’ta Venedikliler’den yadigar birçok nokta var görebileceğiniz. Lefkoşa’da gezilecek yerler arasındaki Atatürk Meydanı’nda konumlanan Venedik Sütunu da bunlardan biri. 1489’da Zeus Tapınağı üst kısmına Venedik’i simgeleyen St. Mark Aslanı, alt kısmına ise altı farklı İtalyan ailesinin arması eklenerek Venedik yönetimine hediye olarak sunulmuş. 

1550’de Osmanlı Devleti tarafından Sarayönü Camii’sinin avlusuna kaldırılan Venedik Sütunu’nun zaman içinde St. Mark Aslanı kaybolmuş olsa da şu anda yerinde  İngilizler tarafından eklenen bronz bir küre yer alıyor. Venedik Sütunu’nu Atatürk Meydanı’nda görebilirsiniz. 

Kıbrıs Tatilinizi ECC Tur ile Planlayın 

Kıbrıs’ta gezilecek yerler Lefkoşa da dahil olmak üzere gerçekten çok özel. Sizlere Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa hakkında bilgi vermek ve Lefkoşa’da gezilecek yerler hakkında öneride bulunmak istedik. ECC Tur güvencesiyle, Kıbrıs’ın Girne, Gazimağusa, Bafra şehirlerinde ve başkent Lefkoşa’da yer alan Kıbrıs otellerinde keyifli bir konaklama gerçekleştirebilirsiniz. Kıbrıs tatilinizi ECC Tur ile planlayın ve adanın tadını çıkarın!

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

yaz festivalleri

Yazın Gidilecek Festivaller

Yaz ayları Türkiye’de müzik, sanat ve kültür dolu pek çok festivale ev sahipliği yapan bir dönemdir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte açık hava etkinlikleri de popülerlik

marmaris'te gezilecek yerler

Marmaris’te Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en gözde tatil destinasyonlarından biri olan Marmaris’te gezilecek yerler oldukça fazladır. Marmaris, sıcak iklimi, kristal berraklığında denizi ve muhteşem doğal güzellikleri ile her yıl

fethiye koyları ve plajları

Fethiye’nin Koyları ve Plajları

Türkiye’nin güneybatı kıyısında yer alan Fethiye, masmavi suları ve büyüleyici doğal güzellikleri ile ünlü bir tatil cennetidir. Göz alıcı bir güzelliğe sahip Fethiye koyları, kristal

antalya tarihi yerler

Antalya Tarihi Yerler

Türkiye’nin güney sahilinde yer alan Antalya tarihi yerler açısından zengin ve büyüleyici şehirlerden biridir. Geçmişin izlerini taşıyan sayısız tarihi yapıya sahip bu eski şehir, turistik

antalya tatil yerleri, antalya'da tatil yapılacak yerler

Antalya Tatil Yerleri Listesi

Türkiye’nin en popüler tatil bölgelerinden biri olan Antalya, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlar. Büyüleyici şehir berrak denizleri, altın renkli kumsalları ve eşsiz doğal güzellikleri ile