Malatya’da Gezilip Görülecek En Güzel Noktalar

Kayısıyla ünlü Malatya şehrimiz tarihi boyunca Perslerden Romalılara, Bizanslılardan Araplara ve Selçuklulara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Malatya, kayısı üretimiyle tüm ülkemizin ihtiyacını karşılamakta ve kayısı ihracatıyla lezzetini dünyaya tanıtmaktadır.

Malatya gezi rehberimizde, sizinle Malatya gezilecek yerler listemizi, nasıl ve ne zaman gezmeniz gerektiğini anlatacağız. Malatya gezilecek yerler için ortalama iki gün ayırmanız yeterli olacaktır. Karasal iklimin hakim olduğu bu ili ise ilkbahar ve yaz aylarında Malatya otellerinde konaklayarak rahatlıkla gezebilirsiniz.

Malatya Kalesi

Malatya Kalesi

Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya Kalesi, Lejyon Karargahı olarak tasarlanmıştır. İnşa edilmesi neredeyse 500 yılı bulan bu surlar, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de kendisine yer bulmuştur. Beşgen yapıya sahip kale, iri boyutlu taşlar kullanılarak tasarlansa da günümüzde harabe halindedir. Çeşitli restorasyon çalışmalarıyla yenilenen Malatya Kalesi, mutlaka görmeniz gereken sembolik yapılar arasında yer almaktadır.

Yeni Cami

Yeni Cami

Teze Cami olarak da adlandırılan Yeni Cami, Malatya gezilecek yerler listemizdeki önemli yapılardan birisidir. Şehrin en ihtişamlı yapılarından birisi olan Yeni Cami, günümüze kadar çeşitli restorasyonlardan geçen kare planlı bir yapıdır. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ilgi gören yapının tamamı kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır.

Malatya Müzesi

Malatya Müzesi

Tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan Malatya’da yapılan arkeolojik çalışmalar birçok tarihi eserin bulunmasını sağlasa da bu eserler öncelikle farklı müzelere gönderilmiştir. Bölgede bulunan Arslantepe Höyüğü ve Gelinciktepe’deki kazıların devam etmesi ise Malatya Müzesinin inşa edilmesini sağlamıştır.

Başlangıçta İnönü Parkı içerisinde bulunan Malatya Müzesi, sonrasında Kernek Meydanı’ndaki yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. 20 bine yakın eserin sergilendiği Malatya Müzesi, Neolitik ve çağdan Osmanlı dönemine kadar birçok farklı medeniyetten izleri sergilemektedir. Malatya Müzesini gezdiğinizde insan mezarlarını, savaş ve avcılık aletlerini, kral mezarlarını ve çeşitli eserleri görebilirsiniz. Malatya Müzesine giriş ise ücretsizdir.

Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

Avrupa ve Asya’nın en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi olarak bilinen bu yapı, 2 binden fazla fotoğraf makinesini sergilemektedir. Fotoğrafçılığa meraklı olanların Malatya gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken yerlerden birisi olan bu müze, tarihteki ilk fotoğraf makinesinden casusluk kameralarına kadar çeşitli ilginç eserleri sergilemektedir.

İnönü Müzesi

İkinci cumhurbaşkanı ve eski başbakan olan Malatyalı İsmet İnönü için yapılmış olan İnönü Müzesi, İnönü’nün özel eşyalarını, fotoğraflarını, belgelerini ve Kurtuluş Savaşı eserlerini sergilemektedir. Malatya’da gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bu müze İnönü Üniversitesi’nin rektörlük binasında yer almakta ve ücretsiz olarak giriş yapılabilmektedir.

Turgut Özal Tabiat Parkı

Turgut Özal Tabiat Parkı

Turgut Özal Tabiat Parkı, Malatya şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıktadır. Büyüklüğüyle ziyaretçilerini büyüleyen tabiat parkı, Malatya gezi rehberimiz içerisinde doğal güzellikleri gezmeyi seven insanların kesinlikle görmesi gereken yerlerden birisi olarak yer alıyor. Piknik, açık hava fotoğrafçılığı yapabileceğiniz ve çeşitli kaynak sularını gözlemleyebileceğiniz bu tabiat parkı şehir sakinleri için de önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Malatya’nın bir yaşam merkezi olarak konumlandırdığı Turgut Özal Tabiat Parkı’nda seyir terasları, botanik bahçeler ve mangal alanları gibi çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Malatya gezilecek yerler listenize bu tabiat parkını ekleyerek gölde deniz bisikleti kullanabilir, bisiklet turlarına katılabilirsiniz.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Malatya gezi rehberimizde mutlaka olması gereken yerlerden birisi de Nemrut Dağı’dır. Kommagene Kralı I. Antiochos’un mezarına ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, 10 metreye ulaşan kireçtaşı heykeller ile eşsiz bir manzarayı sizlere sunar. Helenistik dönemin izlerini barındıran alanı, fotoğrafçılığa ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek