Mezopotamya’nın izlerini günümüzde hala taşıyan Mardin, mistik havası, tarihi ve doğal güzellikleri ile yılın her mevsimi yerli, yabancı turistlerin ilgisini çeken büyüleyici bir şehir olarak yer alıyor. Her köşesinde otantik dokusunu hissettiren farklı kültürler ve medeniyetlere ev sahipliği yapan bu mistik şehir tarihi zenginliği ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kendine has lezzetleriyle dikkat çekiyor.
Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu Mardin mutfağının yöresel yemekleri arasında birbirinden farklı tatlara sahip pek çok meşhur gurme lezzet yer alıyor. Bu yazımızda lezzet düşkünleri için keşfe çıktığımız “Mardin’in Meşhur Gurme Lezzetleri” listesini paylaşıyoruz. Mardin’in yöresel lezzetlerini yerinde denemek ve Mardin gezisinde keyifli bir konaklama yapmak için ECC Tur’un sunduğu Yurt içi Mardin turlarını inceleyebilirsiniz.
Mardin durağınız sonrasında Diyarbakır’a da geçmeyi düşünüyorsanız “Diyarbakır’da Denemeniz Gereken Lezzetler” içeriğimizi de okuyarak Diyarbakır lezzetlerini önceden keşfedebilirsiniz.
İçindekiler
Lebeniye Çorbası
Lebeniye Çorbası Mardin mutfağına özgü geleneksel bir düğün çorbası olarak yer alıyor. Yapımı oldukça kolay olan bu geleneksel lezzet aşurelik buğday, tuz ve nane kullanılarak hazırlanıyor. Mardin’de sık sık tüketilen bu çorba yaz aylarında buz küpleriyle servis ediliyor.
Un Çorbası
Un Çorbası, Mardin mutfağına ait yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Mardin’de bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen un çorbası yapımında un tereyağında kavrulup üzerine su eklenerek pişiriliyor. Pişmesinin ardından üzerine nane ve pul biber karışımından elde edilen sos dökülerek servise hazır hale getiriliyor.
Kiliçe
Mardin mutfağında “Mardin Çöreği” olarak da bilinen Kiliçe bir çeşit çörek olarak yer alıyor. Çayın yanında sıklıkla servis edilen bu lezzet mayalı, şekerli ve sütlü bir hamur ile hazırlanıyor. Hazırlanan hamurun içine dövülmüş mahlep, tarçın, yenibahar gibi baharatlar ekleniyor. Yoğrulan hamurlar şekillendirildikten sonra üzerine susam serpilerek fırında pişiriliyor.
Sembusek
Mardin usulü kapalı lahmacun olarak bilinen Sembusek, Mardin mutfağına özgü yöresel bir lezzet olarak yer alıyor. İç harcına soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak hazırlanan yufka yarım ay şeklinde kapatılıyor ve sac üzerinde pişiriliyor. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz eklenebiliyor.
Accin
Accin, Mardin yöresine ait bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Yapımı oldukça basit olan bu yemek ince bulgurdan yapılıyor. Islatılan ince bulgur üzerine iki adet yumurta kırılarak yoğruluyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerine tereyağda yumurta dökülerek servis ediliyor.
İkbebet
İkbebet, Mardin’in meşhur lezzetlerinden biri olarak yer alıyor. Mardin usulü bir içli köfte olan bu lezzetin yapımında hamurun iç harcında çeşitli baharatlarla harmanlanmış dana kıyma ve soğan kullanılıyor. Haşlanan hamur pişirilerek servis ediliyor.
İrok
Mardin mutfağının geleneksel lezzetleri arasında bulunan İrok, Mardin usulu bir diğer içli köfte olarak sofralarda yer alıyor. İnce bulgurdan yapılan bu lezzetin içine dövülmüş et, kişniş, tuz, ve yumurta ekleniyor. Ardından kızgın ateşte kızartılarak servise hazır hale getiriliyor.
Firkiye
Mardin’in yöresel lezzetleri arasında sıra dışı bir lezzete sahip Firkiye, Mardin mutfağında “Çağla Yemeği” olarak da anılıyor. Taze çağla meyvelerinden yapılan bu yemek kuzu eti, soğan ve limon kullanılarak yapılıyor. Sıcak suda püre haline getirilen çağla kabukları kuzu etiyle karıştırılıyor. Üzerine limon sıkılıp maydonoz serpilerek servis ediliyor.
İncasiye
İncasiye, Mardin yöresine ait muhteşem bir lezzet olarak dikkat çekiyor. Arapça’da “Erik” anlamına gelen İncasiye, Osmanlı mutfağına şifa yemeği olarak girmiştir. Yapımında kuzu eti, siyah erik, pekmez, limon suyu, yenibahar, karabiber ve tuz gibi çeşitli baharatlar kullanılıyor. Yaklaşık 1 saat kadar piştikten sonra servise hazır hale getiriliyor.
Alluciye
Alluciye, Mardin mutfağının en ilgi gören yöresel lezzetlerinden biri olarak yer alıyor. İçerisine yeşil erik eklenerek yapılan bu lezzet et yemeği olarak biliniyor. Birbirinden farklı lezzetlerin eklendiği Alluciye yemeğini Mardin gezinizde denemenizi öneriyoruz.
Mardin Dizme
Mardin Dizme, Mardin mutfağına özgü yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Yapımı oldukça kolay olan bu lezzet Mardin usulü patlıcan dizme olarak da anılıyor. Yapımında dana kıyma, patlıcan, domates, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanılıyor. Kullanılan malzemeler sırasıyla fırın tepsisine sırasıyla diziliyor. Ardından salça, sıcak su ve pul biber karışımıyla elde edilen sos fırın tepsisi üzerinde gezdirilerek fırında pişmeye bırakılıyor.
Kaburga Dolması
Mardin’in en meşhur yemeklerinden biri olan Kaburga Dolması, tadı damakta bırakan enfes bir lezzete sahip. Dolmalık fıstık, kuzu ciğeri, kuş üzümü ve pirinç eklenerek yapılan kaburga etleri fırında ağır ağır pişiriliyor. Pişirme işleminin tamamlanmasından sonra kaburgaların içerisine iç pilav eklenerek servis ediliyor. Yiyenleri kendine hayran bırakan bu meşhur lezzeti Mardin’de denemenizi öneriyoruz.
Soğan Kebabı
Soğan Kebabı, Mardin mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olarak yer alıyor. Enfes bir lezzete sahip bu yemek, ikiye ayrılmış soğanların içerisine ceviz büyüklüğünde kuzu kıymalar konularak pişiriliyor. Lavaş, pide ve ayranla birlikte servis ediliyor.
Dobo
Mardin bölgesinin meşhur yemeklerinden biri olarak yer alan Dobo, bol baharatlı bir lezzete sahip. Kuzu etinin kullanıldığı bu lezzet çeşitli baharatlar, sarımsak, patlıcan, domates ve badem eklenerek pişiriliyor. Kızarmış görüntüsüyle dikkat çeken Dobo yemeği, domates sosu ile birlikte servis ediliyor.
Maklube
Maklube, Mardin mutfağına özgü bir lezzet olarak yer alıyor. Görüntüsü ve lezzeti ile dikkat çeken bu yemek kuşbaşı doğranmış kuzu eti, patates, biber, patlıcan, pirinç ve tuz eklenerek yapılıyor.
Kibbe
İşkembe dolması olarak bilinen Kibbe, Mardin mutfağına özgü yemeklerin arasında buluyor. Yapımı zahmetli olan bu yemek kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılıyor. İşkembenin içerisine et, nane, yenibahar ve tercihe göre nohut ekleniyor. Oldukça doyurucu bir lezzet olan Kibbe, Mardin’de sıklıkla tüketiliyor.
Zingil
Zingil, Mardin’in yöresel tatlıları arasında bulunuyor. Şerbetli bir hamur tatlısı olan bu lezzetin yapımında un, yumurta, süt ve kabartma tozu kullanılıyor. Hazırlanan hamur şerbet içerisine atılarak kızartılıyor. Akşam yemeğinin ardından çay eşliğinde servis ediliyor.
Kahiye Tatlısı
Görüntüsüyle katmeri andıran Kahiye tatlısı, Mardin mutfağına özgü tatlılar arasında yer alıyor. İncecik açılan hamur içerisine peynir ve şeker eklenerek zarf şeklinde katlanarak pişiriliyor. Pişen hamurlar şerbetlenip ılık bir şekilde sevis ediliyor.