Marmaris’in En Lezzetli Yöresel Yemekleri

Muğla’nın gözde turizm merkezi Marmaris, doğal ve kültürel güzellikleri ile her yıl binlerce yerli, yabancı turistin akınına uğruyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra turistlerin ilgisini çeken diğer bir özellik meşhur yöresel lezzetlerinin yer aldığı Marmaris mutfağı oluyor. Ege ve Akdeniz mutfağından izler bulabileceğiniz Marmaris’in en lezzetli yöresel yemekleri arasında ot çeşitleri, zeytinyağlı yemekler ve deniz ürünleri çok sık tüketiliyor. Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemeği olarak çökertme kebabı sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkıyor. 

Dünyaca bir üne sahip ünlü çam balı, kabak çiçeği dolması, börülce ekşimesi gibi birbirinden farklı gurme lezzetler Marmaris’in yöresel yemekleri arasında bulunuyor. Bu yazımızda sizlerle “Marmaris’in En Lezzetli Yöresel Yemekleri” listesini paylaşıyoruz. Yöresel yemekleriyle olduğu kadar masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla büyüleyen Marmaris’i keşfetmek için daha önce hazırladığımız “Marmaris Gezilecek Yerler Listesi” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Ege’nin önemli turizm beldelerinden biri olan Marmaris’te avantajlı bir tatil yapmak için ECC Tur’da yer alan Marmaris otelleri arasında dilediğiniz otel seçiminizi hemen yapabilirsiniz. 

Kabak Çiçeği Dolması

Kabak çiçeği dolması, akşam yemekleri için ideal bir başlangıç olarak sofralarda yerini alıyor. Marmaris usulü hazırlanan bu hafif zeytinyağlı lezzette özenle toplanan kabak çiçekleri, özenle ayıklanıp iç harcı doldurularak pirinç, dereotu ve soğanla yapılıyor. Yaz aylarında sık sık tüketilen bu lezzeti Marmaris’te deneyebilirsiniz. 

Yumurtalı Patlıcan

Marmaris mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yumurtalı patlıcan dilimlenmiş patlıcanların kızartılması ve ardından üzerine yumurta eklenerek fırınlanması ile yapılıyor.  Kahvaltı ve akşam yemeklerinde garnitür ve ana yemek olarak sık sık tüketilen bu lezzet domates sosu, soğan veya sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor. 

Börülce Ekşilemesi

Börülce salatası veya börülce piyazı olarak da bilinen bu lezzet Marmaris mutfağında börülce ekşilemesi olarak yer alıyor. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen börülce ekşilemesi domates, salatalık, sarımsak, nar ekşisi, koruk suyu ve zeytinyağı ile yapılıyor. Genellikle balık ürünlerinin yanında meze olarak servis ediliyor. 

Marmaris Çam Balı

Marmaris çam balı, bölgenin meşhur lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dünyaca ünlü bu çam balı Marmaris’te yetiştirilen kızılçam ve fıstık çamı çiçeklerinden elde ediliyor. Sağlığa pek çok faydası olduğu bilinen bu çam balı genellikle tatlıların yapımında kullanılıyor. 

Çıntar Kavurması

Çıntar kavurması, Ege mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli, lezzetli ve turuncuya yakın renkte bir mantar türü olan çıntar, mangal, kavurma ve fırında yemek olarak hazırlanıyor. Büyük parçalar halinde doğranarak yağla birlikte kavrulan mantarlar  isteğe göre nar ekşili sos veya sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor. 

Sura Dolması

Sura dolması, Marmaris’in en lezzetli yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Kurban bayramının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan bu lezzet kuzu kaburgasından yapılıyor. Sebze, pirinç ve et karışımı olarak hazırlanan iç pilav kaburganın içine doldurulup üzerine sos dökülerek fırında pişiriliyor. 

Döş Dolması

Marmaris’in yöresel yemeklerinden biri olan döş dolması oğlak etinden yapılıyor. Soğan, et ve pirinç gibi malzemeler katılarak iç pilav hazırlanıyor ve döş dolmasının içinde dolduruluyor. Taş fırında pişirilerek sofralarda yerini alıyor. 

Cızdırma

Krep ve akıtma olarak bilinen bu lezzet Marmaris mutfağında cızdırma olarak adlandırılıyor. Kahvaltı sofralarında sık sık tüketilen cızdırma un, yumurta ve süt gibi malzemelerle hazırlanıp tavada arkalı önlü olarak pişiriliyor. İsteğe göre taze otlar, peynir ve reçelle tüketiliyor. 

Kaya Koruğu Salatası

Kaya koruğu salatası Marmaris mutfağında hem salata hem meze olarak tüketiliyor. Ege’de deniz kenarlarındaki kayalıklarda toplanan kaya kabukları haşlanarak zeytinyağında kavurulup sarımsak ve baharat karışımının içine ekleniyor. Üzerine sirkeli sos dökülerek servise hazır hale getiriliyor. 

Çıtırmak Tatlısı

Çıtırmak tatlısı, Marmaris mutfağının geleneksel tatlıları arasında bulunuyor. Susam, badem, bal ve şekerle yapılan bu tatlı çay ve kahvenin yanında tüketiliyor. Çıtır bir kıvamda olan bu lezzeti Marmaris’te yer alan pastanelerde bulabilirsiniz. Marmaris mutfağının yöresel yemeklerini yerinde denemek ve Marmaris gezilecek yerleri merak ediyorsanız daha önce hazırladığımız içeriği burada bulabilirsiniz. 

Taze Balıklar

Taze balıklar Marmaris’in meşhur yöresel lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ege denizinden tutularak deniz kenarında pişirilen günlük taze balıklar sofralarda sık sık tüketiliyor. Birçok farklı tarifte pişirilen taze balıklar hafifliği nedeniyle yaz aylarında çok fazla tercih ediliyor. 

Karışık Ot Salatası

Ege’de yetişen çeşitli otlardan hazırlanan karışık ot salatası Marmaris’in meşhur yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Sağlığa pek çok faydası olduğu bilinen birbirinden lezzetli hindiba, radika, ebegümeci, kuzukulağı gibi taze otlar iyice ayıklanıp yıkanarak kekik ve zeytinyağı ile tatlandırılıyor. Balıkların yanında sık sık tüketiliyor. 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

anneler günü'nde ne yapılır

Anneler Günü’nde Yapılacak Şeyler

Her sene mayıs ayıyla birlikte yaş kaç olursa olsun tüm çocukları aynı heyecan sarar: Anneler Günü’nde ne yapılır da anneler mutlu edilir! Şu bir gerçek,

mayıs ayında gidilecek yerler

Mayıs Ayında Gidilecek Yerler

Kulağımızda kuş sesleri, burnumuza doğru gelen kır çiçeklerinin etkileyici kokusu… Ağaç yaprakları arasından ışıldayan güneş, kendini tamamen göstermeden dahi bedenimizi ısıtmaya yetiyor. Canlanmaya başlayan doğa

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı