Özbekistan’da Görmeniz Gereken Yerler

Orta Asya’nın sevilen ülkelerinden olan Özbekistan, pamuk, altın ve doğal gaz gibi kaynaklar konusunda akla ilk gelen ülkeler arasında yer alıyor. SSCB’den bağımsızlığını ilan ettikten sonra yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Özbekistan, turist akımına uğramaya başladı.

Tarihi ve kültürel mirası ile zengin bir yapıya sahip olan Özbekistan, başkenti Taşkent ve Semerkand’da bulunan sembolik yapılarıyla önemli bir gezi noktası olmayı başarıyor. Siz de tarihi ve kültürel bir gezi yapmak için ECC Tur’un en uygun fiyatlarla sunduğu Özbekistan Turu fırsatlarını inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda sizinle Özbekistan gezilecek yerler listemizi paylaşıyoruz.

Emir Timur Müzesi

Emir Timur Müzesi

Özbekistan başkenti olan Taşkent’te bulunan Emir Timur Müzesi, 1996 yılından bu yana hizmet veren, şehrin en büyük müzelerinden biridir. İçerisinde bulunan 5 bini aşkın eserle ziyaretçilerine geniş bir sergi sunan Emir Timur Müzesinde Özbekistan tarihinin diplomatik, ticari, eğitim ve bilim konularındaki tüm gelişimlerini kronolojik bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bibi Hanım Cami

Bibi Hanım Cami

Semerkant’ın en ihtişamlı yapılarından biri olan Bibi Hanım Cami, Timurlu mimarisinin örneklerini sergileyen dini bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Özbekistan gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken Bibi Hanım Cami, Timur’un eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırılmıştır. Caminin kubbesi 40 metre yüksekliğindedir ve avlusunda taş yapıda bir Kur’an rahlesi bulunmaktadır.

Registan Meydanı

Registan Meydanı

Özbekistan’ın Semerkant şehrinin merkezinde bulunan Registan Meydanı, Orta Asya – Türk mimarisini sergileyen nadir örneklerden biridir. Geçmiş yıllarda şehrin merkezi olarak kabul edilen Registan Meydanı’nda üç farklı medrese yer almaktadır ve turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir.

Gur-i Emir Kalesi

Gur-i Emir Kalesi

Tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan Gur-i Emir Kalesi, imparator Timur’a özel olarak inşa edilmiş bir türbe ve külliyeden oluşur. İran mimarisinin izlerini görebileceğiniz bu yapı 37 metre yüksekliğinde etkileyici bir türbeye sahiptir. Bu türbede ise Timur hanedanlığının önemli üyelerinin mezarları yer almaktadır.

Ark of Bukhara

Ark of Bukhara

Bukhara hanlarının evi olarak bilinen Ark of Bukhara, 20 metre yüksekliğindeki suni bir tepede yer almaktadır. Tamamen topraktan yapılan ihtişamlı kale, MÖ 4. yüzyıla dayanan tarihiyle Özbekistan gezilecek yerler listemizde yer almaktadır. Turistlerin önemli destinasyonlarından birisi olan Ark of Bukhara, eşsiz tasarımıyla mutlaka görülmesi gereken yapılardan biridir.

Taşkent Botanik Bahçe

Taşkent Botanik Bahçe

Taşkent’in en huzurlu ve doğal noktalarından birisi olan Taşkent Botanik Bahçe, 5 bine yakın bitki türünü içerisinde barındırmaktadır. Doğa fotoğrafçılığı ile ilgilenenlerin Özbekistan gezilecek yerler listesine eklemesi gereken yerlerden biri olan Taşkent Botanik Bahçe, Özbekistan gezisine sakin bir mola vermek isteyenler için de oldukça uygun diyebiliriz.

Kukeldash Medresesi

Kukeldash Medresesi

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yer alan Kukeldash Medresesi, 1570 yılında inşa edilmiştir. Şehrin önemli yapıları arasında yer alan bu medrese, geçmişte Kokand Hanları’nın kalesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise restore edilerek öğrenci eğitimlerine ve ibadete açılmıştır.

Chasma Ayub Anıt Mezarı

Chasma Ayub Anıt Mezarı

UNESCO tarafından 2008 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Chasma Ayub Anıt Mezarı, Timur tarafından inşa ettirilmiştir. Eski bir mezarlığın tam ortasında yer alan Chasma Ayub Anıt Mezarı, koni şeklindeki kubbeleriyle dikkat çekmektedir. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği anıt, Özbekistan gezilecek yerler listemizde önemli bir yere sahiptir.

Tilla-Kari Medresesi

Tilla-Kari Medresesi

Tilla-Kari Medresesi, Registan Meydanı’nda yer alan “Altın Kaplamalı Medrese” olarak da adlandırılmaktadır. Semerkand’ın merkez camii ve öğrenci külliyesi olarak kullanılan yapı hem dış yapısındaki hem de iç yapısındaki mimari tasarımıyla dikkat çekmektedir. Mimari tasarımlarla ilgileniyorsanız bu medreseyi gezi rotanıza eklemenizi tavsiye edebiliriz.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek