Sofya’da Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar

Sofya, Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olarak Balkan Yarımadasının önemli turizm merkezlerinden biri olarak yer alıyor. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir kent olan Sofya’da gezilecek yerler ve tarihi mekanlar, binlerce yerli, yabancı turistin ilgisini çekiyor. Ortalama iki üç gün içerisinde gezilebilen Sofya’ya vize ve yeşil pasaport ile gidilebiliyor. Bu yazımızda sizlerle “Sofya’da Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar” listesini paylaşıyoruz.
Keyifli bir Sofya gezisi yapmak için ECC Tur’un sunduğu yurt dışı Sofya turları seçeneklerini hemen inceleyebilirsiniz. Sofya gezisi ile birlikte Balkan şehirlerini merak ediyorsanız, daha önce hazırladığımız “Balkanlar’da Gezilecek En Güzel Şehirler” başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz. 

Aslanlı Köprü

Sofya gezilecek yerler listemizde yer alan Aslanlı Köprü, başkent Sofya’nın simgesi ve popüler turistik yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bizans döneminde inşa edilen köprü Vladaya Nehri üzerinde yer alıyor. Adını üzerinde yer alan bronz aslan figürlerinden alan bu meşhur tarihi köprü birçok yerli, yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 

Boyana Kilisesi 

Bizans dönemine ait Boyana Kilisesi, Sofya’nın önemli kültürel ve tarihi değerlerinden biri olarak yer alıyor. En iyi korumuş fresklerden biri olarak kabul edilen bu tarihi kilise UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor. 10. yüzyılda inşa edilen kilise binlerce turist tarafından sık sık ziyaret ediliyor. 

Aleksandr Nevski Katedrali 

Başkent Sofya’nın en büyük ve en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul edilen Aleksandr Nevski Katedrali, Bulgaristan’ın en büyük manastırı olarak listemizde yer alıyor. Şehrin turistik merkezlerinden biri olan bu tarihi yapı muhteşem mimarisi, çeşitli mozaikler, freskler ve süslemeleri ile dikkat çekiyor. 13. yüzyılda inşa edilen katedral aynı zamanda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Bizans dönemine ait birçok eserin sergilendiği bir müze olarak hizmet veren Aleksandr Nevski Katedrali, bölge halkı ve turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor. 

Aziz George Rotunda Kilisesi

Sofya’nın en eski binalarından biri olan Aziz George Rotunda Kilisesi, Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak yer alıyor. Kırmızı tuğlaları ile dikkat çeken kilise tarihi ve mimari zenginliğiyle yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Görkemli kubbesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan kilise etkileyici freskleri ve çevresinde yer alan antik kalıntıları ile öne çıkıyor. 

Ulusal Doğal Tarih Müzesi (National Museum of Natural History)

1886 yılında kurulan Ulusal Doğal Tarih Müzesi, Sofya şehrinde yer alıyor. Doğa tarihi örneklerini, nesnelerini toplayan, inceleyen ve sergileyen bilimsel, kültürel bir müze olarak hizmet veriyor. Biyoloji, jeoloji ve paleontoloji alanlarında zengin bir araştırma ve eğitim geçmişine sahip müzede çeşitli örneklerin yer aldığı koleksiyonlar sergileniyor. Araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra müze içinde halka açık sergiler ve etkinlikler düzenleniyor. 

Banyabaşı Camii

6. yüzyılda inşa edilen Banyabaşı Camii, Sofya’daki en eski cami olarak yer alıyor. Günümüzde ibadete açık olan bu tarihi cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında bulunuyor. Çeşitli süslemeleri, geniş kubbesi ve 15 metre yüksekliği ile pek çok turistin ilgisini çeken şehre ayrı bir hava katıyor. 

Vitosha Bulvarı 

Sofya şehrinin popüler caddesi ve alışveriş bölgesi olan Vitosha Bulvarı, adını şehrin güneyinde bulunan Vitosha Dağı’ndan alıyor. Çeşitli mağazalar, cafe ve restoranların yer aldığı Vitosha Bulvarı, pek çok önemli tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. 

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, Sofya kentinin meşhur tarihi yerleri arasında bulunuyor. Görkemli Neoklasik mimarisi ile göze çarpan bu tarihi tiyatro Bulgaristan’ın en büyük ve en eski yapısı olarak karşımıza çıkıyor. 

1904 yılında kurulan tiyatro adını ülkenin önemli edebiyat değerlerinden biri olarak kabul edilen Bulgar yazar Ivan Vazov’dan alıyor. Don Kişot ve Shakespeare’nin Bulgarca uyarlamalarını sahnelendiği ulusal tiyatronun salonlarında önemli tiyatro oyunları, senfoni orkestrası, opera ve bale gösterileri sergileniyor.  

Ulusal Sanat Galerisi

Sofya’nın önemli bir sanat merkezi olan Ulusal Sanat Galerisi, müze, resim, heykel, grafik sanatı ve dekoratif sanatlar dahil olmak üzere uluslararası birçok sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezinde konumlanan galeri önemli tarihi ve kültürel yapılara yakınlığı ile dikkat çekiyor. 

Slaveykov Square

Başkent Sofya’nın merkezinde konumlanan Slaveykov Meydanı adını Bulgar yazar ve çevirmen Pencho Slaveykov’dan alıyor. Ulusal Sanat Galerisi, Ulusal Tiyatro ve Sofya Üniversitesi gibi birçok önemli yapının yakınında yer alan meydan şehir turlarının başlangıç noktası olarak yer alıyor. Şehrin hareketli ve popüler yerlerinden biri olan bu meydan aynı zamanda halka açık festival ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Borisova Gradina Parkı

Borisova Gradina Parkı, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da halka açık büyük bir park olarak yer alıyor. Sofya’nın popüler yerlerinde biri olan park içerisinde yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, açık hava tiyatrosu, piknik ve dinlenme alanları bulunuyor. 

Sofya Şehir Bahçesi

Sofya Şehir Bahçesi, başkentin en eski parkı olarak karşımıza çıkıyor. Sofya merkezde konumlanan park eşsiz havası ile bölgenin en çok ziyaret edilen turistik noktaları arasında bulunuyor. Şehir Bahçesi içerisinde konserler, çeşitli kültürel etkinlikler, açık hava sergileri düzenleniyor. Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu binası, Sofya Şehir Sanat Galerisi parkın dikkat çeken yapıları arasında bulunuyor. 

Pancharevo Gölü

Pancharevo Gölü, Sofya’nın popüler yerlerinden biri olarak yer alıyor. Çok sayıda orman ve parkla çevrili göl üzerinde yüzme, kürek çekme ve balık tutma gibi aktiviteler yapılıyor. Sofya’nın eşsiz doğasını ve havasını değerlendirmek için harika bir yer olan gölün yakınında birçok restoran ve cafe bulunuyor. 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi