Trabzon Mutfağına Özel Gurme Lezzetler

Her yıl milyonlarca yerli, yabancı turistin ziyaret ettiği Trabzon, Doğu Karadeniz’in önemli turizm şehirleri arasında yer alıyor. Yemyeşil doğası, tertemiz havası, yaylaları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Trabzon, doyurucu gurme lezzetleri ile dikkat çekiyor. Deniz ürünleriyle oldukça ünlü olan Trabzon mutfağına özel gurme lezzetler arasında pek çok yöresel yemeği bulabilirsiniz. Her yıl milyonlarca yerli, yabancı turistin denediği Trabzon yöresel lezzetleri arasında hamsi tava, kuymak, Akçaabat köftesi, Hamsiköy sütlacı öne çıkıyor. 

Bu yazımızda sizler için önerdiğimiz “Trabzon Mutfağına Özel Gurme Lezzetler” listemizi paylaşıyoruz. Trabzon’a özel gurme lezzetleri yerinde denemek istiyorsanız ECC Tur’un sunduğu Karadeniz turlarını inceleyebilir, avantajlı kampanyalardan yararlanabilirsiniz. Mavi ve yeşil tonlarının bir arada görüldüğü eşsiz Karadeniz rotalarını keşfetmek için daha önce hazırladığımız “Karadeniz Turu ile Yemyeşil Bir Dünyayı Keşfedin” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Hamsi Çorbası

Hamsi çorba, Trabzon’un meşhur geleneksel lezzetleri arasında bulunuyor. Kış aylarında sık sık tüketilen bu lezzette hamsiler iyice ayıklanıp fileto haline getiriliyor. Un ve yumurta ile terbiye edilen taze hamsiler domates sosu, soğan, havuç, bezelye ve patates gibi çeşitli sebzelerle harmanlanarak yapılıyor. 

Isırgan Çorbası

Isırgan çorbası, Trabzon mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Toplanan ısırgan otları püre haline getirilerek mısır unu, tuz ve tereyağı içine eklenerek hazırlanıyor. İsteğe göre mısır ekmeğiyle servis ediliyor. 

Karalahana Çorbası

Trabzon mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan karalahana çorbası, kış aylarında sık sık tüketiliyor. Özenle yıkanıp ince ince doğranan kara lahana yaprakları barbunya, kurutulmuş acı biber ve mısır yarması ile yapılıyor. Üzerine kızdırılmış margarin dökülerek mısır ekmeğiyle servis ediliyor. 

Peynirli Trabzon Pidesi

Eşsiz tadıyla dikkat çeken peynirli Trabzon pidesi, Trabzon’un meşhur lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mayalanmış hamur açılarak içine köy peyniri koyuluyor. Trabzon mutfağına özgü olan bu lezzet üzerine yumurta veya tereyağı eklenerek taş fırında pişiriliyor. 

Akçaabat Köftesi

Dünyaca bir üne sahip Akçaabat köftesi, Trabzon’un Akçaabat yöresine ait bir köfte türü olarak yer alıyor. Trabzon mutfağının vazgeçilmez yöresel lezzetleri arasında bulunan bulunuyor. Lezzetini içine konulan sarımsaktan alan bu meşhur köfte kuzu veya dana kıymasından yapılıyor. Çeşitli baharatlarla harmanlanarak domates, soğan ve biber ile servis ediliyor. 

Karalahana Sarması

Trabzon mutfağında pancar olarak bilinen karalahana sarması sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Trabzon yöresine özgü olan bu eşsiz lezzet lezzet genellikle satır kıymasından yapılıyor. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile hazır hale getirilip servis ediliyor.  

Kuymak

Karadeniz sofralarından Türkiye’nin dört bir yanında kahvaltı sofralarında severek tüketilen kuymak oldukça nefis bir tada sahip. Trabzon’un meşhur lezzetlerinden olan kuymak mısır unu, kolot peyniri ve tereyağ ile yapılıyor. 

Palamut Dolması

Palamut dolması, Trabzon mutfağının meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Besin değeri oldukça yüksek olan bu lezzette palamutlar ikiye bölünerek içerisine yenibahar, çam fıstığı, ceviz ve kuş üzümü konuluyor. Üzerine limon sıkılarak servis ediliyor. 

Pazılı Kaygana

Pazılı kaygana, Trabzon mutfağının geleneksel lezzetleri arasında bulunuyor. İnce ince doğranan pazılar kuru nane, mısır unu ve süt ile harmanlanıp tavaya dökülerek önlü arkalı pişiriliyor. 

Hamsili Pilav

Hamsili pilav, Trabzon’un meşhur yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Trabzon mutfağında sık sık tüketilen bu lezzette hazırlanan iç pilav hamsilerle sarılarak hazırlanıyor. Oldukça doyurucu bir lezzet olan hamsili pilav limon ve sıvı yağ ile servis ediliyor. 

Guliya

Trabzon mutfağının meşhur yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Trabzon’da bölge halkı tarafından sık sık tüketilen guliya yemeği, kara lahana, barbunya, mısır yarması, havuç, kuru soğan ve acı biber ile hazırlanıyor. 

Hamsi Tava

Hamsi tava, Trabzon’un en bilinen lezzetlerinden biri olarak yer alıyor. Karadeniz mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan taze hamsiler unlanarak kızdırılmış yağda kızartılıp servis ediliyor. 

Tomara Kızartması

Tomara kızartması, Trabzon mutfağında sık sık tüketilen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Tomara otu, mısır unu ve yumurta ile eklenerek yapılan bu lezzet omlet kıvamında kızartılıyor. 

Hamsiköy Sütlacı

Hamsiköy sütlacı, Trabzon yöresinin meşhur tatlıları arasında bulunuyor. Ünü Trabzon’un Hamsiköy beldesinden başlayarak tüm dünyaya yayılan bu meşhur tatlının yapımında doğal süt kullanılıyor. 

Laz Böreği

Laz böreği, Trabzon mutfağının ünlü lezzetleri arasında yer alıyor. Hazırlanan muhallebi incecik açılan baklava yufkalarının arasına konularak fırında pişiriliyor. İsteğe göre şerbetlenerek veya pudra şekeri dökülerek servis ediliyor. 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya