Yunanistan Yeme ve İçme Rehberi

Akdeniz, Doğu ve Batı yemek kültüründen büyük ölçüde etkilenen Yunan mutfağı, tarihi geçmişiyle çeşitli lezzetler üretmiş ve sevenlerine sunmuştur. Türk mutfağıyla birçok benzerliği bulunan Yunan mutfağı, dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak değerlendirilmektedir.

Yunan mutfağının temel felsefesi ise basit ve doğal malzemelerle lezzetli bir yemek ortaya çıkarmaktır. Zeytinyağı, sebze, meyve, aromalı bitkiler ve deniz ürünleri ise Yunan lezzetlerinin temellerini oluşturur. Siz de Yunan mutfağını denemek için ECC Tur’un özel Yunanistan turu fırsatlarını inceleyebilir, yöresel lezzetleri tatmak ve Yunanistan’ı gezmek için tatil planınızı yapabilirsiniz.

Musakas (Musaka)

Musaka, Akdeniz ve Balkan kültürünün ortak bir yemeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Yunan mutfağında ise bu tarif, kızartılmış patlıcan, patates, domates sosu, dana kıyma ve beşamel sos ile kaplanarak hazırlanır. Genellikle tavernalarda servis edilen bu yemek, lezzetli ve doyurucu olması sebebiyle oldukça popülerdir.

Gyros (Yunan Döneri)

Gyros, en popüler sokak lezzetlerinden biri olarak Yunan mutfağında yer almaktadır. Bir şiş üzerinde yavaşça pişirilen domuz ya da tavuk eti, ince kesilerek pide arasına patates, soğan ve sosla birlikte yerleştirilir. İsteğe göre çeşitli mezelerle birlikte servis edilir.

Suvlaki (Çöp Şiş)

Yunan mutfağında yer alan bir diğer sokak lezzeti Suvlaki’dir. Çöp şişe geçirilen tavuk veya domuz eti servis şeklinde sunulur. Pide, soğan, domates ve patates kızartmasıyla birlikte tercih edilir. Genellikle tavernalarda popüler olan bir yemektir.

Gemista (Dolma)

Türkiye’deki en popüler lezzetlerden biri olan dolma, Yunan mutfağının da yöresel lezzetleri arasındadır. Biber ya da domatesle birlikte tencere veya fırında yapılan Gemista, iç harcında klasik dolmalardan farklılık gösterebilir. Gemista’da kıyma, balık ve çeşitli sebzeler kullanılabilir ve genellikle bir dilim feta yani peynir ile servis edilir.

Feta Saganaki (Yufkalı Ballı Beyaz Peynir)

Beyaz peynirin yufka ile sarılarak fırında ya da yağda kızartılmasıyla hazırlanan Feta Saganaki, üzerine eklenen susam ve bal ile tamamlanır. Tuzlu beyaz peynirin ve tatlı balın bir uyum yakalaması sağlanır. Yunan mutfağının bu yöresel lezzeti kulaklara alışılmadık gibi gelse de denedikten sonra oldukça seveni olduğunu söyleyebiliriz.

Bugaça (Börek)

Bugaça, ince ve çıtır yufkayla yapılan bir Yunan börek çeşididir. Peynir, kıyma, ıspanak gibi harçlarla yapıldığında kahvaltıda tüketilirken, fındık ezmesi veya muhallebi ile yapılan çeşitleri tatlı olarak tüketilmektedir. Bu yöresel lezzetin asıl çıktığı şehir ise Selanik’tir.

Keftedes (Köfte)

Keftedes, Yunan mutfağında vazgeçilemeyen yöresel lezzetlerden biridir. Her evde yapılan bu tarif, bol baharatlı yapısıyla öne çıkar. Tercihe göre dana ya da domuz kıymasından hazırlanabilmektedir. Domates salçasına ek olarak patates ya da pirinç ile servis edilebilir.

Taramasalata (Tarama)

Yunan mutfağının ilginç lezzetlerinden Taramasalata, balık yumurtasının zeytinyağı, kuru ekmek, patates, soğan ve limonla kremsi bir kıvama gelene kadar karıştırılmasıyla elde edilir. Cacıktan sonra en popüler Yunan mezelerinden biridir.

Galaktoboureko (Şerbetli Sütlü Börek)

Yunanistan’ın geleneksel tatlısı Galaktoboureko, eritilmiş tereyağı, çıtır yufka ve muhallebi kullanılarak hazırlanır. Son dokunuş olarak ise üzerine limon kokulu bir şerbet dökülerek servis edilir.  Asıl ismi sütlü börek olarak geçen bu tatlının tarihi oldukça eskidir.

Glyka Tou Koutaliou (Kaşık Tatlısı)

Yunanlıların hasatlarından geriye kalan meyve ve sebzeleri değerlendirmesiyle ortaya çıkan yöresel lezzet Glyka Tou Koutaliou yani kaşık tatlısıdır. Meyve ve sebzelerin şeker ile kaynatılarak tatlı haline getirilmesidir. Kaşık tatlısında en popüler meyveler ise incir, portakal, karpuz ve üzüm gibi meyvelerdir. Yunanlılar için bu tatlı ayrıca misafirperverliği simgeler ve kahve ile birlikte sunulur.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

cerkezkoyde-gezilecek-yerler

Çerkezköy’de Gezilecek Yerler

Çerkezköy, İstanbul’un hemen yanı başında yer alan ancak huzurlu atmosferiyle büyük şehrin karmaşasından uzaklaşmayı isteyenler için ideal bir rota sunuyor. Bu şehir, sakin sokakları, tarihi

zeytin-burnu-gezilecek-yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Bu yazımızda, İstanbul’un gizli hazinelerinden birinde Zeytinburnu’ndayız. Boğaz’ın muhteşem manzarasıyla çevrili bu semt, tarih kokan sokakları ve doğal güzellikleri ile sizi mest edecek. Zeytinburnu gezilecek

gumuldur-tarihi-yerler

Gümüldür Tarihi Yerleri Keşfedin!

Gümüldür, İzmir’in güneyinde yer alan ve muhteşem plajları ile sakinliği ile bilinen bir tatil cenneti. Fakat Gümüldür sadece denizi ve güneşi ile değil çevresinde keşfedilecek

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten

iskece-karnavali-turu-yunanistan

İskeçe Karnavalı Hakkında Tüm Detaylar

Yunanistan’ın şirin kasabası İskeçe, her yıl gerçekleşen İskeçe karnavalı ile bir rengarenk bir deneyim sunuyor. Tüm sokaklar Yunan müzikleri ile yankılanırken, maskeler ve rengarenk kostümlerle

2024-resmi-tatil-gunleri-2

2024 Resmi Tatil Günleri

2024 resmi tatil günleri bu yıl toplam 15 gün sürecek. 2024 resmi tatil günleri hangi gün başlıyor, kaç gün sürüyor? Gibi sorularınıza cevap veren detaylı