Ankara’ya Yakın Gezilecek Yerler Listesi

Ankara, başkent olmasının yanı sıra birçok önemli idari merkeze ev sahipliği yapması nedeniyle politika şehri olarak biliniyor. Ancak Ankara aslında bundan çok daha fazlası. Başkentten kolayca ulaşılabilen, doğa severlerden tarih meraklılarına kadar herkes için çeşitli keşif fırsatları sunan birçok harika bölge var. Sizin için Ankara’ya yakın gezilecek yerler ve bu lokasyonların öne çıkan özelliklerini anlattık!

ankraya-yakin-gezilecek-yerler-eymir-golu

Eymir Gölü

Mesafe: Ankara’ya 20 km, Arabayla Yaklaşık 30 Dakika

Eymir Gölü, ODTÜ’nün yeşillikler içinde saklı bir cenneti. Yılın her mevsimi başka bir güzellikte sizi bekliyor. Göl çevresindeki yürüyüş yolları, piknik alanları ve kuş gözlem noktaları, şehrin yoğun temposundan kaçmak isteyenler için birebirdir. Gölde yapılabilecek kano ve bisiklet kiralama olanakları da bulunuyor. İster kamp sandalyenizde, ister göl kenarındaki restoran ve kafelerde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

ankra-gezilecek-yerler-soguksu-milli-parki-kizilcahamam

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Mesafe: Ankara’ya 80 km, Arabayla Yaklaşık 1 Saat

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Ankara’ya bir saatlik mesafede, doğanın tüm renklerini hissedebileceğiniz başka bir Ankara güzelliği. Özellikle sonbahara yakın bir zamanda ziyarette bulunursanız harika bir kartelaya tanıklık edersiniz. Özellikle doğanın içinde olmayı sevenler Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklesin.

Burası, yürüyüş, piknik ve termal suların tadını çıkarmak için mükemmel bir kaçış noktası. Parkın içinde bisiklet binme, yürüyüş, tırmanış gibi aktiviteler de serbest. Tüm gün doğada stres atma şansınız var.

Bunların yanı sıra Soğuksu Milli Parkı’na giderek yapılacak çok ilginç bir aktivite de sizi bekliyor. Karaakbaba gözetleme etkinliği! Parkın tanıtım merkezinden yaklaşık 1km yürüyüş yolunu kat ederek gözetleme kulelerine varıyorsunuz. Yılın belli dönemi yemleme yapılan Karaakbabaları kulenin her yerinden görebilmek mümkün oluyor.

cubuk-karagol-tabiat-parki-ankara-gezilecek-yerler

Çubuk Karagöl Tabiat Parkı

Mesafe: Ankara’ya 68 km, Arabayla Yaklaşık 1.5 Saat

Karagöl, Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında bir diğer doğa harikası. Çubuk Karagöl, Ankara’nın en etkileyici doğal güzelliklerinden. Burası kelimenin tam anlamıyla girdiğiniz anda sizi büyülemeye başlar. Volkanik bir oluşum sonucu meydana gelen bu göl, cam gibi suyu ve çevresini saran ormanlık alanı ile harika bir manzaraya sahiptir.

Göl, özellikle sonbaharda, çevresindeki ağaçların yapraklarının sarı, kırmızı ve turuncu tonlarına bürünmesiyle kartpostallık manzaralar sunar. Karagöl, doğa yürüyüşleri, piknik ve kamp yapmak isteyenler için adeta bir cennettir. Göl çevresindeki sessizlik ve huzur, ziyaretçilere meditasyon yapma ve şehrin tüm stresini geride bırakmak için ideal.

Burada yapılan tüm aktiviteler ruhunuzu dinlendirecek. Fotoğraf çekimi, yürüyüş, tırmanış, flora ve fauna izleme, olta balıkçılığı gibi pek çok faaliyete de izin veriliyor. En yoğun zamanlarını ise haftasonları yaşar. Ziyaretçilerin piknik yapmasına izin verildiği için sakin anları yakalamak adına hafta içi gitmek daha uygun.

İlginizi Çekebilir: Başkent Ankara’da Denemeniz Gereken Yöresel Lezzetler

beypazari-evleri-ankara-gezilecek-yerler

Beypazarı

Ankara’ya 100 km, Arabayla Yaklaşık 1.5 Saat

Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında en popüler duraklardan biri de Beypazarı. Tarihi evleri, dar sokakları ve canlı pazarlarıyla ünlü Ankara’nın en güzel kasabalarındandır. Beypazarı, 700 yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğal güzelliklerinin yanında zengin kültürel mirası ile sizi adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır.

Yaz aylarında mutlaka uçurtma şenliği için Hızırlık Tepesi’ne uğramanızı öneriyoruz. Şenliğe katılmak istemeseniz de yaz-kış manzara eşliğinde çay içebileceğiniz harika mekanlara mutlaka uğrayın. Otantik ve tarihi bir atmosfer arayanlar içinse Suluhan (Nasuh Paşa Hanı) hem yöresel lezzetleri, hem de el işçiliği alışveriş dükkanları ile oldukça popüler duraklardan bir başkası.

Alışveriş demişken Gümüşçüler Çarşısı’ndan bahsetmeden geçmeleyelim. Burada bulabileceğiniz onlarca el işçiliği gümüş ürünlerin yanısıra, yapılışlarını da izleyerek keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Beypazarı, Beypazarı evleri denince gözünüzde canlanan resim ise Yaşayan Köy’e (Anadolu Açık Hava Müzesi) ait. Buradaki bütün evler tabiri caizse ilk günkü gibi korunmuş, sokaklarda gezerken kendinizi bir zaman tünelinin içinde bulacaksınız.

Gordion Antik Kenti

Mesafe: Ankara’ya 90 km, Arabayla Yaklaşık 1 Saat

Gordion, dünyanın en eski şehirlerinden biri ve yaklaşık 4500 yıl boyunca insanların yaşadığı bir yer. Evet, yanlış duymadınız, 4500 yıl! Bu, Gordion’un dünyada sürekli insan yerleşimi olan nadir yerlerden biri olduğu anlamına geliyor. Bir zamanlar Frigya’nın başkenti olan bu şehir, efsanevi Kral Midas’ın da eviymiş. Hani şu her dokunduğunu altına çeviren kral…

Gordion, Asurlular’dan Yunanlılara, Hititlerden Romalılara kadar birçok büyük medeniyetin kesişme noktasında. Bu da onu tarih meraklıları için kaçırılmayacak bir yer yapıyor. Bölgede birçok tümülüs (yani kral mezarı) bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü, Büyük Tümülüs (Tümülüs MM) ki, dünyanın üçüncü büyük tümülüsü olarak kabul ediliyor.

Gordion’daki kazılar, Frig mimarisine, sanatına ve günlük yaşamına dair paha biçilmez bilgiler sunuyor. Mozaikler, tekstil ürünleri ve anıtsal yapılar, bu antik şehrin zenginliğini ve ihtişamını gözler önüne seriyor. Gordion’un etrafındaki doğa, yürüyüş yapmak, piknik yapmak ve tarihle iç içe bir gün geçirmek için harika. Tarih öncesi çağlardan beri var olan bu yer, sadece tarihi değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyüleyici.

ankaraya-yakin-gezilecek-yerler-mogan-golu

Mogan Gölü

Mesafe: Ankara’ya 20 km, Arabayla Yaklaşık 30 Dakika

Mogan Gölü, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yer alan bir set gölü olarak geçiyor. Su sporlarına meraklı olanlar için harika bir destinasyon. Gölde yelken, kano ve pedallı bot gibi aktivitelerle dolu bir gün geçirmek mümkün. Dahası; binicilikten golfe, kaykaydan, bisiklete kadar katılabileceğiniz birçok spor kulübünün hizmet binası da rekreasyon alanın içerisinde. Ayrıca, göl çevresindeki kafelerde ve restoranlarda göl manzarası eşliğinde lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

tuz-golu-ankara

Tuz Gölü

Mesafe: Ankara’ya 150 km, Arabayla Yaklaşık 2 Saat

Burası Ankara’ya yakın gezilecek yerler bir kenara dursun, Türkiye’de yaşanayan herkesin mutlaka görmesi gereken en önemli noktalardan. Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olma özelliğini taşıyor. Dünyanın ise tuz oranı en yüksek ikinci gölü. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı Tuz gölünden karşılanıyor. Anlayacağınız Tuz Gölü, güzel bir manzaradan çok daha fazlası bizim için.

Ama buraya kadar gelmişken manzaradan bahsetmemek de olmaz. Özellikle yaz aylarında, suyun çekilmesiyle ortaya çıkan tuz kristalleri, adeta bir başka dünyaya ait gibi görsel bir şölen sunuyor. Bu eşsiz manzara, günün her saati mükemmel manzaralar açığa çıkarıyor. Özellikle gün batımı anları sizi mest edecek…

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya