Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya turistik yerler açısından oldukça zengin ve seyahat amacınız ne olursa olsun size birçok şey sunuyor. Antalya otelleri arasında seçiminizi yaptıktan sonra sizler için hazırladığımız Antalya’da gezilecek yerler nereler listesinden yardım alarak seyahatinizi planlamaya başlayabilirsiniz.

Kaleiçi

antalya'da gezilecek yerler, kaleiçi

Antalya gezilecek yerler denilince ilk akla gelen elbette Antalya’nın kalbi diyebileceğimiz Kaleiçi. Sit alanı olarak koruma altındaki Kaleiçi, isminden de anlaşıldığı gibi surlarla çevrili bir alan. Burada yığma taştan inşa edilen iki üç katlı eski Antalya evleri, günümüzde aslına uygun restore edilmiş biçimde butik otel, kafe, bar ve hediyelik eşya dükkanı olarak hizmet veriyor. 

Antalya’da eğlence merkezi neresi diye düşünüyorsanız soluğu Kaleiçi’nde alıp buranın atmosferine şahit olmanız gerekiyor. Özellikle gün batımı saatinde gelip bir şeyler içerek manzaranın keyfini çıkarabilir, gece eğlencesine yine buradaki kafe ve barlardan birinde devam edebilirsiniz.  

Kaleiçi’ne yapacak olduğunuz ziyarette Yivli Minare’ye dikkat edin. Burası Antalya’nın ilk İslami yapısı. Bir zamanlar Bizans kilisesi olan yapı, Alaattin Keykubat tarafından camiye dönüştürülmüş. 

Antalya’da gezilecek yerler arasında Kaleiçi’nden ulaşım sağlayabileceğiniz liman da bulunuyor. Hadiranus Kapısı veya Üç Kapılar’dan aşağı indiğinizde limana ulaşabilirsiniz. Buradan hareket eden günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz. 

Düden Şelalesi

Antalya’da gezilecek yerler listemize doğal bir güzellikle devam edelim: Düden Şelalesi! Şehrin ortasında bir şelale olmaz diye düşünmeyin, Düden Şelalesi tam olarak böyle bir örnek. Antalya şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki şelale sizi gerçekten şaşırtacak.

Halk arasında İskender Şelalesi olarak da bilinen şelalenin aşağı ve yukarı kol olarak iki kolu bulunuyor. Düden Şelalesi’ni ziyaret edenler genellikle Düden Parkı içinde yer alan yukarı kolunu görüyor. Burası yeşil ağaçlarla çevrili hoş bir park içinde yer alıyor. Şelale etrafında piknik yapabileceğiniz yerler de bulunuyor. 

Düden Şelalesi’nin aşağı kolu, Türkiye’de denize dökülen tek şelale! 40 metrelik falezlerden aşağı inen Aşağı Düden’i görmek isterseniz, Kaleiçi Yat Liman’dan tekne turlarına katılmanız gerekiyor. Tekne turu ile Aşağı Düden’i görmeyi Antalya’da gezilecek yerler listenize mutlaka not alın. Konaklama için Lara otelleri tercihiniz olduysa Aşağı Düden’e çok yakın bir konumda olduğunuzu unutmayın.

Olimpos

antalya'da gezilecek yerler, olimpos

Antalya’da gezilecek yerler arasında birbirinden güzel antik kentler bulunuyor. Kemer’e bağlı Olimpos da bunlardan biri. Tatil için Kemer otelleri arasından birini tercih ettiyseniz şanslısınız! Antalya’nın gezilecek yerleri arasında belki de en özel noktalardan Olimpos hemen yanı başınızda bulunuyor. 

Antik Likya’nın en önemli kentlerinden biri olan ve antik kaynaklarda Tanrılar Kenti olarak geçen Olimpos, ziyaretçilere birçok şey sunuyor.

  • Caretta Caretta’ların yuvalama alanı.
  • Antik bir kentte denize girme imkanı. Olimpos Plajı’nda denize girmek başka bir deneyim!
  • Antik Çağ’dan kalma nekropol, Roma tiyatrosu ve birçok kaya mezarı. 
  • Ağaç evlerde konaklama imkanı. 

Olimpos’ta yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Üstelik burada ağaç evlerde konaklamak istemezseniz kamp yapabileceğiniz alanlar da var. Elbette Olimpos’a günübirlik ziyaret de gerçekleştirebilirsiniz. 

Perge Antik Kenti 

Antalya gezilecek yerler listemize bir başka antik kent ile devam edelim ve rotamızı Perge Antik Kenti’ne çevirelim. Antalya şehir merkezine 18 kilometre mesafede yer alan Perge Antik Kenti, Anadolu’daki en düzenli Roma kentlerinden biri. 

Antik Çağ’da “Parha” ismiyle bilinen Perge Antik Kenti, Bergama-Side arasındaki antik yol üzerinde bulunan, döneminin en güçlü ticaret şehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Makedon Kral Büyük İskender’in buraya geldiği ve şehrin, savaşmadan Büyük İskender’e teslim olduğu biliniyor. 

Antalya gezilecek yerler listenizde alması gereken Perge Antik Kenti’nde ne mi göreceksiniz? Şehri saran surlar, su kanalları, mozaikli caddeler, Roma hamamı ve agorası, birçok dükkan ve hepsinden önemlisi Yunan ve Roma mimarisinde inşa edilmiş 12 bin kişilik bir amfitiyatro ve at nalı şeklinde bir stadyum. MÖ 2. yüzyıldan kalma bu stadyum, Türkiye’de sınırları içindeki en iyi korunmuş stadyumlar arasında yer alıyor.  

Perge Antik Kenti’nden olan buluntuların birçoğu şu anda Antalya Müzesinde sergileniyor. Bu müze Antalya’nın gezilecek yerleri arasında; çünkü sahip olduğu heykel koleksiyonu ile dünyadaki en iyi müzelerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Köprülü Kanyon

Antalya turistik yerler açısından çok zengin ve Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Türkiye’nin dünya çapında bilindik güzelliklerinden bir diğeri de Antalya’da yer alıyor: Köprülü Kanyon. Şehir merkezine 85 kilometre mesafede yer alan Köprülü Kanyon özellikle rafting yapmayı sevenler başta olmak üzere doğasever birçok turisti ağırlıyor. 

Adını sınırları içindeki Roma Dönemi’nden kalma iki tarihi köprüden alan Köprülü Kanyon, tam 14 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarındandır. Isparta’dan doğup Antalya’dan denize dökülen Köprüçay şu anda Antalya bölgesinin en önemli rafting noktalarındandır. Burada kano, kanyon yürüyüşü, kaya tırmanışı ve hiking de yapabilirsiniz. 

Kamp yapmayı seviyorsanız, Köprülü Kanyon etrafında Akdeniz Bölgesi’nin en büyük doğal servi ormanında kamp yapabilir, dilerseniz Köprülü Kanyon’u günübirlik de ziyaret edebilirsiniz. 

Aspendos

aspendos, antalya'da gezilecek yerler

Türkiye’nin tanıtım videolarında sıklıkla karşımıza çıkan Aspendos, Antalya gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında yer alan Aspendos, MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş bir antik kenttir. Anadolu topraklarında en iyi korunan Roma tiyatrosu ile öne çıkan antik kentte, amfitiyatro dışında da görülesi kalıntılar yer alıyor.  

Kendi adına para bastıran ilk Anadolu şehirlerinden biri olan olan Aspendos, MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırılan 12 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatrosu ile ünlü. Roma mimarisinin önemli örneklerinden olan bu tiyatroda Roma Dönemi’nde gladyatör dövüşlerinin yapıldığı biliniyor. 

Aspendos’a yapacağınız ziyarette, tiyatrodan sonra mutlaka su kemerlerini de görün. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip antik su kemerleri, tarihte kuzeydeki dağlardan bölgeye su taşırmış. Bu antik su yolları da günümüze kadar gelmiş en korunaklı su yolu örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.  

Aspendos Antik Tiyatrosu ve su yollarından başka Aspendos’ta stadyum, agora, hamamlar, anıtsal çeşme, meclis binası ve dükkan olarak kullanılan yapılar göreceksiniz. Bazı zamanlarda Aspendos Antik Tiyatrosu’nda konserler ve tiyatrolar gerçekleştiğini unutmayın!

Damlataş Mağarası

Antalya gezilecek yerler listemize bir mağara ile devam edelim ve rotayı Alanya ilçesindeki Damlataş Mağarası’na çevirelim. Adını sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlalarından alan mağara, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olarak dikkat çekiyor.  

MÖ 15000’lü yıllarda oluşmaya başladığı düşünülen Damlataş Mağarası, yaklaşık 15 metre yükseklikte, karstik bir mağara olarak yer alıyor. Mağaranın içerisinin sıcaklığı tüm mevsimlerde sabit olarak 22 derece. İçerideki nem oranı %98 olarak biliniyor ve burada normal oranından 8-9 kat daha fazla karbondioksit bulunuyor. Bu sebeple Damlataş Mağarası’nın astım hastalığına iyi geldiği düşünülüyor. 

Side Antik Kenti

Antalya turistik yerler açısından gerçekten çok zengin! MÖ 7. yüzyılda inşa edilen Side Antik Kenti, Antalya gezilecek yerler arasında dikkat çekiyor. Antik Çağda Pamfilya’nın önemli liman kentlerinden biri olan Side Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 8. yüzyıla kadar uzanıyor. 

Side Antik Kenti’ne yapacak olduğunuz ziyarette Apollo Tapınağı, tarihi tiyatro ve hamamlar, döneme ait evleri ve iş yerlerini göreceksiniz. Bu antik kentten elde edilen buluntuların birçoğu şu anda Side Müzesinde sergileniyor. Antalya gidilebilecek yerler listenize orayı da eklemeyi unutmayın! 

Eğer Antalya şehir merkezinden başka bir yerde konaklamak istiyorsanız, Side otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.  

Üç Kapılar

üç kapılar, hadrian, antalya'da gezilecek yerler

Antalya merkez gezilecek yerler arasında Atatürk Caddesi’ndeki Üç Kapılar veya bir diğer ismiyle Hadrianus Kapısı karşımıza çıkıyor. Antalya’da en iyi korunan bu Roma kapısı, tarihte Pamfiya’nın en güzel kapısı olarak kabul ediliyor. 

MS 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus bölgeyi ziyaret etmek isteyince, ona hitaben bu kapı inşa edilmiştir. Sütunlar haricinde tamamen beyaz mermerden yapılı Hadrianus Kapısı, orijinalinde iki katlıymış ve sütunları imparator ve ailesinin heykelleri süslüyormuş. Günümüze kapının ne ikinci ne de süslemeleri ulaşabilmiştir.  

Üç adet kemer ve tonuzlu Hadrianus Kapısı’nın bir zamanlar üstünde Antik Yunanca “Caesar Traianus Hadrianus” yazdığı biliniyor. Bu yazıdan yalnızca ortadaki “ΤΡΑΙΑΝ” kısmı günümüze kalmış ve bugün Oxford’daki Ashmolean Müzesinde sergileniyor. 

İlginizi Çekebilir: Antalya ve Çevresinde Denemeniz Gereken Gurme Lezzetler

ECC Tur Avantajları ile Antalya Otellerinde Yerinizi Ayırtın

Akdeniz’in incisi Antalya, güneşin, denizin ve tarihin buluştuğu eşsiz bir tatil yeridir. ECC Tur’un avantajlarıyla Antalya otellerinde konforlu konaklamanın keyfini çıkarabilir ve unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. 

Valizinizi hazırlayın, Antalya gezilecek yerler sizi bekliyor! ECC Tur ile Konyaaltı otelleri arasından seçiminizi yaparak yerinizi ayırtın ve şehirde gidilecek yerler planınızı hazırlamaya başlayın.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya