Kıbrıs Gezi Rehberi: Kıbrıs Hakkında Bilgiler

Doğu Akdeniz’de bir ada ülkesi olan Kıbrıs, sahip olduğu eşsiz lokasyon sebebiyle tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış bir yer olarak yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Antik Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu da dahil olmak üzere Kıbrıs genelinde pek çok medeniyetin etkisini görmek mümkün. 

Binlerce yıldır gelen kültür mozaiği günümüzde de Kıbrıs’ta korunmaya devam ediyor. Türk ve Rum mutfaklarının harmanı, tarihi yapılar, kilometrelerce uzanan kumsallar, keşfedilmeyi bekleyen koylar, yılın dört mevsimi hiç durmayan gece hayatı… Eminiz ki sizi Kıbrıs’a çeken birçok sebep var. 

Bu yazımızda sizlere detaylı bir Kıbrıs gezi rehberi hazırladık. Kıbrıs nerede, Kıbrıs para birimi nedir, Kuzey Kıbrıs hangi dili konuşuyor ve adaya ulaşım nasıl sağlanır bunun gibi aklınızda olan tüm sorulara bu yazımızda cevap verdik!

Hazırsanız, başlayalım!

Kıbrıs Hakkında Bilgiler

kıbrıs hakkında bilgiler

Kıbrıs gezi rehberi yazımıza Yavru Vatan hakkında birkaç bilgi vererek başlayalım. Kıbrıs, Akdeniz’de Sicilya ve Sardinya’dan sonra en büyük üçüncü ada olarak yer alır. Birçok medeniyetin hakimiyetine giren bu adanın adı Kypros olarak ilk kez, Homeros tarafından kullanıldığı biliniyor. Yunan mitolojisine göre Kıbrıs, Afrodit’in köpüklerden dünyaya geldiği yer.

Tarihine hızlıca bakacak olursak 1878’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Birleşik Krallık’a kiralanan ada, uzun yıllar Birleşik Krallık hakimiyetinde kalıyor.

  • 1930’lardan 1955’e kadar olan süreçte %82 Rum, %18’i Türklerden oluşan Kıbrıs, iç çatışmalı geçiyor.
  • 1960 senesinde ise Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bağımsızlık kazanıp, 1974’te gerçekleşen Yunan darbesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “Federe Devlet” kuruluyor.
  • Bir zaman sonra da adanın kuzey kısmı KKTC ismini alıyor. Güneyi ise “Kıbrıs Cumhuriyeti” adıyla 2004 senesinden beri Avrupa Birliği’nde.

Günümüzde adanın KKTC ismiyle Türkiye’ye bağlı olan %36’lık bölgesi ne yazık ki dünya üzerinde Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. Buna rağmen KKTC bölgesinde yaşayan yerel Kıbrıs Türkleri dışında birçok İngiliz, Fransız ve Alman da bulunuyor. Bu sebeple Kuzey Kıbrıs hangi dili konuşuyor diye düşünüyorsanız, Kuzey Kıbrıs dili resmi olarak Türkçe olsa da etrafınızda İngilizce’nin yaygın olarak konuşulduğunu duyacaksınız.

İlginizi Çekebilir: Kıbrıs’ta Ne Yenir?

Kıbrıs Para Birimi

kıbrıs para birimi

Kuzey Kıbrıs para birimi nedir sorusu Kıbrıs ile alakalı kafa karıştırıcı sorulardan biri diyebiliriz. Ülkenin kendine ait para birimi var mı, hangi para birimini kullanırlar Kıbrıs seyahatlerinden önce ilk akla gelen sorulardandır.

Hemen aklınızdan soru işaretlerini silelim. KKTC para birimi Türk Lirası (TL). Bu sebeple de Türkiye’den Kıbrıs’a yapacağınız seyahat öncesinde para çevirme ihtiyacınız yok. Yalnız söylemeden de geçmeyelim, İngiliz Sterlini, Kıbrıs’ta kullanılan bir diğer para birimi.

Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir?

KKTC, yılın her döneminde turist ağırlayan bir ülke. Peki siz hangi amaçla Kıbrıs’a seyahat ediyorsunuz?

  • Temmuz ve ağustos ayları Kıbrıs’ta sıcaklık ortalaması 40 derecenin üzerinde. Bu sebeple “kaçacak serin bir yer” aramadan deniz tatili yapmak istiyorsanız, en ideal zamanlar mayıs-haziran ve eylül-ekim aralığıdır.
  • Kış aylarında Kıbrıs’ın uzun kumsallarının sessizliğinde huzur bulabilir, yılın her mevsiminde bu ülkeye kültürel geziler gerçekleştirebilirsiniz.

Kıbrıs’ta gece hayatı yılın her ayında hareketlidir.

Kıbrıs gezi rehberi yazımızın içerdiği pratik bilgiler, seyahat amacınız her ne olursa olsun işinizi kolaylaştıracak!

Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?

kıbrıs'a nasıl gidilir

Kıbrıs gezi rehberi yazımıza Kıbrıs nerede ve nasıl gidilir biraz da bunlardan bahsederek devam edelim. Türkiye’nin güney açıklarında Doğu Akdeniz’de bir ada ülkesi. Güneyi Yunanistan’a bağlı iken adanın kuzey kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak geçer.

KKTC’ye yapacak olduğunuz ziyaretlerde herhangi bir vize veya pasaport ihtiyacınız yok. Yanınızda olması gereken şey, geçerliliği olan bir kimlik kartı. Kimlik kartınızla Kıbrıs’a giriş yaptıktan sonra 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkınız bulunuyor. Eğer adanın Rum kesimine geçmek istiyorsanız, başka bir ülke üzerinden seyahat etmeniz ve vizenizi GKRY temsilciliklerinden almanız gerekmektedir.

Kıbrıs’a öğrenci olmak için gelenler kendilerine verilen süre içinde üniversite kaydını yaptırması ve ülkeye giriş çıkışlarda öğrenciliğin devam ettiğini gösteren bir belge sunmaları gerekiyor.

Kıbrıs’a nasıl gidilir diyorsanız, iki seçeneğiniz var: Hava yolu ve deniz yolu.

  • Uçak ile Kıbrıs’a gitmek en hızlı seçenek.
  • Gemi ile seyahatin en büyük avantajı uçuş firmalarının uyguladığı kilo kısıtlamasının burada olmaması. Gemi ile Kıbrıs’a gidişler arabalı feribot ve hızlı feribot ile gerçekleşiyor; süresi denizin dalgalı olup olmaması gibi hava koşullarına bağlı olarak değişebiliyor.

Uçakla Kıbrıs’a Gitmek

Kıbrıs’a Türkiye’den en hızlı ulaşım uçakla sağlanıyor. Bizden bir parça olsa da unutmamanız gereken, Kıbrıs’a uçuş gerçekleştirirken havalimanında “Dış Hatlar Terminali” kullanılıyor.

Uçakla Kıbrıs’a gitmenin herhangi bir uçuştan farkı yok. Check-in işlemleri ve bavul teslimi, dış hatlar güvenlik kontrolü, uçağa biniş, iniş, kimlik kontrolü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaşabilirsiniz.

Feribotla Kıbrıs’a Gitmek

Kıbrıs’a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı feribot tercih etmek. Kıbrıs’a ulaşım feribotla daha uzun bir yolculuk süresine sebep olsa da feribotun daha düşük maliyetli olduğu bir gerçek. Üstelik daha ekolojik!

Kıbrıs’ta araba kiralamak yerine kendi aracınızla ulaşım gerçekleştirmek istiyorsanız, tek seçenek feribotla Kıbrıs’a gitmek. Arabalı feribota ödeyeceğiniz para, Kıbrıs’ta araç kiralamaktan daha ekonomik olabilir. Gideceğiniz sezona göre bunları araştırıp karar verebilirsiniz. Araba ile Kıbrıs’a giderken unutmamanız gereken, araç en fazla 3 yaşında olmalı, en az 1 aylık KKTC Trafik sigortası yapılmalı ve sürücü pasaportu ile ülkeye giriş yapılmalıdır.

Kıbrıs’a feribotla ulaşım sağlamak istiyorsanız, Mersin Taşucu’ndan hareket eden feribotları kullanabilirsiniz. Yolculuk süresi hava koşullarının denize etkisine göre değişiyor. Genellikle iki buçuk saat sonra Girne’ye ulaşabilirsiniz. Hava koşullarına göre bu yolculuk süresinin 5-6 saate kadar çıktığını da söylemiş olalım.

Feribotla Kıbrıs’a giden yolcuların, sefer saatinden en az 2 saat önce firmanın ofisinde hazır olmanız ve biniş kartınızı almanız gerekiyor. Deniz otobüsünde kişi başı 1 valiz ve 1 el çantası, feribotlarda ise 2 valiz ve 1 el çantası hakkınız var; herhangi bir kilo sınırınız yoktur.

Kıbrıs’tan Alınacak Hediyelik Eşyalar

kıbrıs hediyelik eşyalar

Size hazırladığımız Kıbrıs gezi rehberi, Kıbrıs’tan alınacak hediyeler ile devam ediyor. Seyahatlerin en güzel yanlarından biri hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için ziyaret ettiğimiz bölge ile alakalı hediyeler almak. Bu hediyeler seyahat edenlerin anılarını her daim hayatta tuttuğu gibi hediye edilen kişi için de bu şehirlere, ülkelere gitmek için minik bir teşvik oluyor.

Kıbrıs’tan ne alabilirim diye düşünüyorsanız, zevkinize göre bir şeyler bulacağınıza eminiz.

  • Kıbrıs’a özgü Lefkara danteli. Derler ki, Leonardo Da Vinci Lefkara dantelini görünce çok etkilenmiş. Siz de kendinize ve sevdiklerinize Lefkara işçiliğinden masa örtüsü, baş örtüsü, nevresim, perde gibi ürünler alabilirsiniz.
  • Kilim dokuma ve çanta dokuma Kıbrıs’ın eski geleneklerinden. Gazimağusa’da kilim ve çantalara göz atabilirsiniz.
  • Kıbrıs’ın çileği meşhur! Kuzey Lefkoşa’nın Bandabuliya çarşısından Kıbrıs çileği alabilirsiniz.
  • Kıbrıs haritası işli eşyalar, magnet, anahtarlıklar da olmazsa olmaz hediyelik eşyalar arasında yer alır.

Kıbrıs Otellerini ECC Tur ile Keşfedin

Kıbrıs’a gerçekleştirecek olduğunuz tatili ECC Tur ile taçlandırmaya ne dersiniz? ECC Tur güvencesiyle Kıbrıs’ın Girne, Gazimağusa, Lefkoşa, Bafta gibi çeşitli noktalarında 40’a yakın otelini tercih edebilirsiniz. Stresten uzak, konforlu bir tatil için yapmanız gereken Kıbrıs otelleri önerilerini ECC Tur ile keşfetmek!

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya