Kıbrıs’ın Neyi Meşhur? Kıbrıs’tan Alınacak Hediyeler

“Yavru Vatan” olarak adlandırdığımız Kıbrıs hem çok Türkiyeli hem de bir o kadar farklı bir yer. Ada genelinde bin yıldan beri Antik Yunan ve Roma’dan Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere’ye kadar farklı medeniyetlerin yaşadığı topraklarda kültür ve gelenekler de adeta bir mozaik gibi işlenmiş durumda.   Kıbrıs’ın neyi meşhur, Kıbrıs’tan ne alınır diye düşünenlere klasikleşmiş hediyeliklerin yanı sıra adanın geleneksel el sanatları ve lokal lezzetlerinden birbirinden güzel örnekler verdik.

Kıbrıs Hakkında Bilgiler 

Sicilya ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’deki en büyük üçüncü ada olan Kıbrıs, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Tarih boyunca çeşitli toplulukları ağırlayan adada tarihin izlerini sürmeniz mümkün. 

Kıbrıs Türkçesi’nin konuşulduğu Kıbrıs’ta, resmi para birimi Türk Lirası (TL). Türkiye’den KKTC’ye seyahat ederken para çevirme gibi bir ihtiyacınız yok. Bu sebeple her zaman kullandığınız para birimini kullanmaya devam ederken rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Kıbrıs Gezi Rehberi: Kıbrıs Hakkında Bilgiler

Kıbrıs’tan Alınacak Hediyelik Eşyalar

kıbrıs'ın neyi meşhur, hediyelik eşyalar

Kıbrıs’ın neyi meşhur, Kıbrıs’tan en alınır diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Nakış işleme sanatı olan Lefkara, birbirinden güzel motiflere sahip el dokuması kilim ve Zeybek halısı gibi Kıbrıs’ın meşhur hediyelikleri başta olmak üzere Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler ve Türkiye’ye Kıbrıs’tan ne getirilir bunlardan bahsettik. 

Kıbrıs Temalı Magnet

Herhangi bir yere tatile gidip, gittiği yerden anı olarak buzdolabı magneti almayan var mı? Ziyaret edilen yerleri hemen her gün hatırlamak için magnet en güzel hatıralıklardan. Kıbrıs’ta unutulmaz keyifli bir tatil geçirdikten sonra, Kıbrıs temalı magnet alarak adadan minik bir parçayı evinize taşıyın! Kıbrıs’ın hediyelikçi dükkanlarında, Kıbrıs haritası ve adanın çeşitli sembollerinin olduğu magnetler ile birlikte Kıbrıs sularında dünyaya geldiği düşünülen Artemis temalı magnetler de bulabilirsiniz. 

El Dokuması Kilim

Kıbrıs’ta geleneksel el sanatları bir hayli popüler. Adaya ait geleneksel sanatlardan biri dokumacılık. Kıbrıs’tan ne alınır diye düşünüyorsanız, gerçek bir sanat işi diyebileceğimiz el dokuması kilim Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler arasındadır. Gazimağusa ve köylerinden ada geneline yayılmış olan bu çok eski gelenek, günümüzde de varlığını sürdürüyor. 5-6 figürün bir araya geldiği modellerden oluşan el dokuması kilimler, emin olun koleksiyoncular için de eşsiz parçalar oluyor!

Kıbrıs Temalı Anahtarlık

Seyahat ettiğimiz yerlerden aldığımız buzdolabı magnetleri gibi şehir ve ülke temalı anahtarlıklar da en vazgeçilmez hediyeliklerden. Eğer seyahatinizi ölümsüzleştirmek istiyorsanız, her gün elinizin altında olacak Kıbrıs temalı anahtarlık, Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler arasında bulunuyor. Dilerseniz Kıbrıs’a daha önce seyahat etmemiş arkadaş veya aile üyelerinize Kıbrıs temalı anahtarlık hediye ederek, onların da bu güzel topraklara tatil planlamasına ufak bir teşvikte bulunabilirsiniz! 

Çilek

kıbrıs'ın neyi meşhur, kıbrıs çileği

Kıbrıs’ın neyi meşhur diye sorunca ilk akla gelen şeylerden biri Kıbrıs çileği. Kıbrıs’ın doğal lezzetlerinden olan Kıbrıs çileğini hem seyahatiniz boyunca bol bol yemenizi hem de ülkenize dönerken Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler olarak öneriyoruz. Lefkoşa’nın Bandabuliya Çarşısından eşsiz lezzetteki çileklerden bulabilirsiniz. 

Çileği ile meşhur Kıbrıs’ta, Yeşilırmak köyünü ziyaret ederseniz, sayısız çilek tarlalarını ziyaret edebilir, kendi elinizle çilek toplayabilirsiniz. Ayrıca KKTC’de 1973 senesinden beri Çilek Festivali düzenlendiğini de söylemeyi unutmayalım! 

Zeybek Halısı

Kıbrıs’ın neyi meşhur ve Kıbrıs’tan ne alınır diye soranlara, bir diğer önerimiz Zeybek halısı. Kıbrıs’ın el dokuması kilimleri gibi Zeybek halısı da bir hayli popüler ve özel. Yüzyıllarca uzun bir geçmişe sahip adaya özgü bu el yapımı halılar, Kıbrıs’a özgü en meşhur parçalardan. Birinci sınıf işçilikle üretilen, şık bir hediye düşünüyorsanız, tercihinizi Zeybek halısından yana kullanın. Gazimağusa başta olmak üzere KKTC’nin birçok şehrindeki dükkanlarda estetik motifler ile öne çıkan Zeybek halısını inceleyebilirsiniz.

El İşi Havlu

Kıbrıs el işi havlu

El sanatları sevenler için Kıbrıs’tan ne alınır sorusunun cevabı her zaman el işi ürünler! Kıbrıs’a özgü bir nakış işi olan Lefkara, Kıbrıs’ın meşhur hediyelikleri arasında bulunuyor. Bir zamanlar Leonarda da Vinci’nin Kıbrıs’ı ziyaret edip, Lefkara nakışını çok beğendiği söyleniyor. Hatta Son Akşam Yemeği freskinde masadaki örtünün Lefkara işinden esinlendiği düşünülüyor. O halde siz de ince işçiliğe sahip Lefkara ürünler satın almak istemez misiniz? Önerimiz Kıbrıs’ın yöresel el işi havlularından satın almanız.

Doğal ve Değerli Taş

Kıbrıs’tan ne alınır sorusunun cevabı doğal ve değerli taşlar olarak da verilebilir. Kuzey Kıbrıs’ın turistik yerlerinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarında doğal ve değerli taşlardan yapılmış takılar, dekoratif objeler ve çeşitli süs eşyaları bulabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs’ta popüler olan doğal ve değerli taşlar arasında ametist, mermer, turkuaz ve oniks bulunur. Bu dikkat çeken doğal ve değerli taşlardan yapılan ürünler, hediyelik eşya dükkanlarında ve el işi ürünler satan yerlerde yer alır. 

Kıbrıs Seramikleri 

Kıbrıs seramikleri, Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler arasında dikkat çeker. Kıbrıs’ın zengin kültürünü yansıtan ve önemli bir sanat dalı olan seramik, Kuzey Kıbrıs’ın yöresel özelliklerine göre özenle hazırlanır. Kıbrıs’tan alabileceğiniz seramik hediyelik eşyalar arasında çömlekler, biblolar, buzdolabı magnetleri, mumluklar, vazolar ve kupalar gibi çeşitli ürünler bulunur. El işçiliği ile üretilen bu zarif parçaları, adanın turistik alanlarında bulabilirsiniz. 

Kıbrıs’ta Alışveriş Yapılacak Yerler

kıbrıs alışveriş yapılacak yerler

Kıbrıs’ın neyi meşhur, Kıbrıs’tan ne getirilir artık öğrendiğinize göre sıra geldi Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler en uygun nereden alınır sorusuna. Kıbrıs’ta yüzyıllardır alışveriş amacıyla kullanılan tarihi hanlar, çarşılar yer alıyor. Hem Kıbrıs’ın tarihi alışveriş yerlerini görmek hem de Kıbrıs’ın meşhur hediyelikleri için gidebileceğiniz üç yer önereceğiz sizlere. 

Büyük Han

Kıbrıs’tan ne alınır, nereden alınır diye düşünüyorsanız, Lefkoşa’daki Büyük Han’ı ziyaret edip dükkanlara göz atabilirsiniz. İlginizi çekecek bir şeyler mutlaka olacak. Yerel havlu ve örtüler gibi Kıbrıs’ın meşhur hediyeliklerini ve klasikleşmiş magnet, anahtarlık gibi ufak hediyelikleri buradan bulabilirsiniz. 

Girne Çarşısı

Eğer Girne’deyseniz Kıbrıs’ın meşhur hediyelikler için rotanızı Girne Çarşısına çevirin. Tekstil ürünlerinden el yapımı seramik ve takılara, Kıbrıs el sanatları örneklerinden yerel lezzetlere kadar Kıbrıs’tan alınabilecek şeyler burada bulunuyor. En güzel hediyeler için yapmanız gereken, meşhur Girne Çarşısında dükkan dükkan dolaşmak! 

Arasta Sokağı 

Kıbrıs’ın el sanatları ile meşhur olduğunu vurguladık. Kıbrıs’tan ne alınır diye düşünüp, ülkenin birbirinden güzel el sanatlarını hediye olarak almaya karar verdiyseniz, Lefkoşa’nın bir diğer ünlü çarşısı Arasta Çarşısına uğrayın. Burada el emeği geleneksel kilim dokumadan işlemeli havlulara, seramiklerden klasik magnet ve anahtarlık gibi hediyeliklere kadar pek çok şey bulabilirsiniz.

ECC Tur ile Kıbrıs’ta Kalınacak Yerleri Keşfedin 

ECC Tur güvencesi ile Girne’den Gazimağusa’ya, Lefkoşa’dan Bafra’ya kadar KKTC’nin çeşitli noktalarında en güzel otellerde konaklayabileceğinizi biliyor musunuz? 40’a yakın Kıbrıs otelleri arasından size en uygun olanı seçin ve stresten uzak, konforlu bir tatil gerçekleştirin. Bunun için ECC Tur ile Kıbrıs’ta kalınacak yerleri keşfedin!

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

ağustos ayı tatil fırsatları, ağustosta gidilecek yerler

Ağustos’ta Tatile Gidilecek Yerler

Yaz mevsiminin son demlerini yaşarken tatilciler için ağustos ayı harika fırsatlar sunar. Bu dönemde havalar hala sıcak, denizler ılık ve tatil destinasyonları en cazip haliyle

temmuzda gidilecek yerler

Temmuzda Tatile Gidilecek Yerler

Yaz aylarının ortası, sıcak havalar ve uzun günler tatil için mükemmel bir fırsat sunar. Özellikle Temmuzda nereye gidilir diye merak eden pek çok insan deniz

yazın gidilecek ülkeler

Yazın Gidilecek Ülkeler

Yaz ayları tatil yapmak için en uygun zamanlardan biri olarak pek çok kişinin farklı ülkeleri keşfetmeyi tercih ettiği zamanlardır. Sıcak hava, uzun günler ve tatil

yaz festivalleri

Yazın Gidilecek Festivaller

Yaz ayları Türkiye’de müzik, sanat ve kültür dolu pek çok festivale ev sahipliği yapan bir dönemdir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte açık hava etkinlikleri de popülerlik

marmaris'te gezilecek yerler

Marmaris’te Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en gözde tatil destinasyonlarından biri olan Marmaris’te gezilecek yerler oldukça fazladır. Marmaris, sıcak iklimi, kristal berraklığında denizi ve muhteşem doğal güzellikleri ile her yıl