Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı Devleti’ne kadar bu topraklarda çok sayıda imparatorluk yaşamış. Kültürel mozaiği oldukça zengin olan Yavru Vatan, renklerini günümüzde de korumaya devam ediyor ve ziyaretçilerine tam bir kültür harmanı sunuyor. Kıbrıs’ta gezilecek yerler size bu kültürel harmanı yakından hissettiriyor!

Kıbrıs’ın her noktasında görülmeye değer tarihi manastırlar ve devşirme camiler, kaleler, tarihin önemli anlarına şahitlik etmiş köşkler yer alıyor. Elbette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kilometrelerce uzanan altın kumlu plajları, el değmemiş bakir doğası da konuşulmaya değer! 

Başkent Lefkoşa’nın gezilecek yerlerinden Kıbrıs eşeklerine ev sahipliği yapan Karpaz Yarımadası’na, Girne ve Gazimağusa’nın görülmesi gereken devşirme camilerine kadar birçok nokta yer alıyor. Bu tarihi ve doğal güzellikler Kıbrıs seyahatinizi daha da güzelleştiriyor. Biz de bu yazımızda Kıbrıs’ta nereye gidilir diye düşünenler için kapsamlı bir Kıbrıs gezilecek yerler listesi hazırladık. 

İşte sizlere hazırladığımız Kıbrıs’ta gezilecek yerler listemiz.

Girne Kalesi

girne kalesi, kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs gezilecek yerler yazımıza ilk olarak Girne limanında dikkat çeken Girne Kalesi ile başlayalım. Burası yalnızca şehrin değil, KKTC’nin simgelerinden biridir. 7. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’nun inşa ettiği bu tarihi kale, zaman içinde Lüzinyanlar tarafından genişletilmiş, sonradan ada yönetim değiştirince Venedik ve Osmanlı dokunuşları da eklenmiştir.

Kıbrıs’ta gezilecek yerler nereler diyorsanız, adadaki en sağlam kale Girne Kalesi ile başlayabilirsiniz. Şehrin limanında bulunan Girne Kalesi’ne yapacak olduğunuz ziyarette, Lüzinyan zindanları, sarnıçlar, St. George Kilisesi’ni göreceksiniz. Kalenin içinde yer alan müzede MÖ 4. yüzyıldan günümüze kalmış bir ticaret gemisinin kalıntı bulunuyor. Oldukça etkileyici! 15 metre uzunluğundaki tahta gövdeli geminin Samos, Rodos ve Kos adalarından gelen yükler taşıdığı biliniyor. 

Karpaz Yarımadası

kıbrıs'ta gezilecek yerler, karpaz yarımadası

Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler arasında elbette güzel plajlar da yer alıyor. Akdeniz’in en büyük altın kumlu plajlarından biri Kıbrıs’taki Karpaz Yarımadası’nda. Ardıç ormanlarıyla çevrili Karpaz Yarımadası mitolojide Afrodit’in doğduğu yer olarak biliniyor. El değmemiş bakir plajlarıyla dikkat çeken yarımada ayrıca Caretta Caretta’ların yumurtlama yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.  

Kıbrıs eşeklerinin yaşadığı yer olarak da bilinen Karpaz Yarımadası, KKTC gezilecek yerler sorusuna da cevap oluyor. Burada Kıbrıs gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken Ayios Trias Bazilikası yer alıyor. Bu bazilika, 535 yılından kalma renkli taşlardan yapılmış mozaik zemini ile oldukça değerli bir yapıdır.  

İlginizi Çekebilir: Kurban Bayramı Tatilinde Gidilecek Yerler

Bellapais Manastırı

Kıbrıs gezilecek yerler listesine göz alıcı bir manastırla devam edelim. Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer alan Bellapais Manastırı, Girne civarındaki en önemli tarihi yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 12. yüzyılda inşa edilen bu manastır, Doğu Akdeniz’in en güzel Gotik yapılarından biridir. 

“Barış Manastırı” anlamına gelen bu manastır, tarih boyunca çeşitli eklemeler almıştır. 15. yüzyıldan İtalyanlardan kalma manastırın yüzeyindeki freskolar ilgi çekicidir. Bellapais Manastırı’nın Gotik kemerleri, akustiği de ilgi çekici olduğu gibi buraya yapacağınız ziyarette rahiplerin yatakhane ve yemek bölümünü görebilirsiniz. 

Kıbrıs’ta gezilecek yerler neler ve ne yapılır diye düşünüyorsanız Kıbrıs seyahatinizi Bellapais Manastırı’nda gerçekleşen etkinliklere göre de planlayabilirsiniz. Burada müzikal etkinlikler ve konserler düzenleniyor. Manastırı gece aydınlatıldığında görmeyi de unutmayın!

Barbarlık Müzesi

Lefkoşa’daki Barbarlık Müzesi, KKTC gezilecek yerler arasında en ilginç noktalardan. Burası 1963 senesinde Rum bir çete tarafından öldürülen Kıbrıs Türk Kuvvetlerinde görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın ve ailesinin öldürüldüğü ev olarak karşımıza çıkıyor. Ülke tarihini anlamak için Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler arasına burayı mutlaka listenize alın.  

Kanlı Noel olaylarının bir simgesi olarak müzeleştirilen bu tek katlı bahçeli ev, günümüzde Barbarlık Müzesi olarak kapılarını açıyor. Müzede Rumların 21 Aralık 1963 senesinde gerçekleştirdiği katliam fotoğrafları yer alıyor. Silahlı saldırıdan kalan kurşun izlerini tavan ve duvarlardaki siyah çerçeve içinde görebilirsiniz. Barbarlık Müzesinde bir diğer dikkat çeken unsur ise kan motifi verilerek yazılmış “Aralık 1963” yazısıdır. 

Selimiye Cami

Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında kiliseden camiye çevrilen yapılar çok fazla. Kıbrıs’ın en eski ve en büyük Gotik Kilisesi St. Sophia, 1209-1326 tarihlerinde Lefkoşa’da inşa edilmiş. Osmanlı Döneminde yapılan iki minare, bir minber ve bir mihrap eklemesi ile döneminin Gotik kilisesi camiye çevrilmiş ve Selimiye Cami ismini almıştır. 

Selimiye Cami, Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı! 

Mavi Köşk

Bir zamanlar Kıbrıs’ta ünlü bir silah kaçakçısı olduğunu duymuş muydunuz? Döneminde Orta Doğu’nun en büyük silah kaçakçılarından olan Pablo Pavilides’in evi Mavi Köşk, Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında. 

Mavi Köşk’ün birbirinden ilginç özellikleri bulunuyor. Mavi renkli pencere ve kapılarından Mavi Köşk ismini alan yapının en önemli özelliği hiçbir yerden görünmüyor olması ve içinde gizli tünellerin yer almasıdır. Pablo Pavilides’in 13 rakamına takıntılı olduğu biliniyor ve bu sebeple köşkün içinde 13 banyo, 13 oda yer alıyor. 

Mavi Köşk’ün bir başka ilgi çekici özelliği ise her oda kullanım amacına göre tasarlanıp boyanmış olmasıdır. Mavi oda misafirlere, sarı oda misafir çocuklarına, kırmızı renkli oda ise silah ticareti görüşmelerine ayrılmıştır. Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasındaki Mavi Köşk, Pablo Pavilides’e ait eşyalar ve ilginç mimarisiyle görülmeye değer!

St. Hilarion Kalesi

St. Hilarion Kalesi, Kıbrıs'ta gezilecek yerler

Şimdi size KKTC gezilecek yerler arasında ilginç bir yapıdan bahsedelim. Girne Dağları’nın zirvesinde konumlanan St. Hilarion Kalesi, Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler arasında eşsiz lokasyonlardan. Burası adeta masal kitaplarını andıran, harika bir Girne manzarasına sahip bir kale. 

Kıbrıs’ta nereye gidilir diyorsanız, Girne’yi 732 metre yükseklikten izlemek için rotanızı St. Hilarion Kalesi’ne çevirebilirsiniz. Kalenin bulunduğu Kormacit Köyü de Kıbrıs’ın ilginç dağlık köylerindendir. 

Aziz Mamas Kilisesi

Kıbrıs gezilecek yerler arasında birçok kilise dikkat çekiyor. Bunlardan bir diğeri Güzelyurt’taki Aziz Mamas Kilisesi. İlk olarak Afrodit Tapınağı üzerine inşa edilen Bizans yapısı, sonradan Gotik mimariye çevrilmiş ve tarih boyunca pek çok değişiklik geçirmiş, günümüzdeki halini ise 18. yüzyılda almıştır. 

Hayvanların koruyucusu olduğuna inanılan Aziz Mamas’a adanan kilisenin kapısında elinde asası ve kucağında kuzuyla tasvir edilen Aziz Mamas’ı görebilirsiniz. Aziz Mamas’ın mezarı da bu kilisede bulunuyor ve her yıl 2 Eylül’de Aziz Mamas adına burada ayinler düzenleniyor. 

Aziz Mamas Kilisesi’ne Kıbrıs gezilecek yerler listenizde yer verdiyseniz, buraya yapacağınız ziyarette kilise içindeki İkon Müzesini gezmeyi ve apsis içindeki kristal avizeye dikkat etmeyi unutmayın. 

Lala Mustafa Paşa Cami

Lala Mustafa Paşa Cami, Kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında atlamamanız gereken bir diğer yer, Gazimağusa’daki Lala Mustafa Paşa Cami. Şehrin en büyük Orta Çağ yapısı 1310’lu yılların başında Fransa dışında nadiren görülen Rayonnant Gotik tarzında inşa edilen St. Nikolas Katedrali’dir.  

“Kuzey Kıbrıs’ın Reims’i” olarak adlandırılan yapı, Osmanlı Devleti Kıbrıs’ı 1570’te fethedince camiye çevrilmiş ve Lala Mustafa Paşa Cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Buraya yapacağınız ziyarette ikiz çan kuleleri ve yapının girişindeki pencerelerin üzerinde yer alan Venedik arması dikkatinizi çekecek! 

İtalyan yazar Silvia Di Natale ve İngiliz yazar Victoria Hislop’un kitaplarında Kıbrıs gezilecek yerler listemizde verdiğimiz St. Nikolas Katedrali’nin geçtiğini de belirtelim. 

ECC Tur ile Kıbrıs Otel Rezervasyonunuzu Yapın

Kıbrıs’ta gezilecek yerler saymakla bitmiyor! Sizlere Kıbrıs’ta nereye gidilir, bu adada neler yapılır paylaşmak istedik. Kıbrıs’ı keşfedip, birbirinden güzel plajların ve tarihi yapıların tadını çıkarırken konaklamanızı dert etmeyin! ECC Tur güvencesiyle Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’dan Girne’ye, Gazimağusa’dan Bafra’ya kadar adanın farklı noktalarında 40’a yakın otel tercih edebilirsiniz. ECC Tur ile Kıbrıs otelleri rezervasyonunuzu yapın ve tatilin tadını çıkarın!

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

– daha fazla –

İlginizi Çekebilir

mayıs ayında gidilecek yerler

Mayıs Ayında Gidilecek Yerler

Kulağımızda kuş sesleri, burnumuza doğru gelen kır çiçeklerinin etkileyici kokusu… Ağaç yaprakları arasından ışıldayan güneş, kendini tamamen göstermeden dahi bedenimizi ısıtmaya yetiyor. Canlanmaya başlayan doğa

kıbrıs'ta gezilecek yerler

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz’in en önemli lokasyonunda yer alan Kıbrıs, tarih boyunca pek çok medeniyet ağırlamış bir adadır. Antik Yunan Döneminden tutun Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı

antalya'da gezilecek yerler

Antalya’da Gezilecek Yerler

Deniz tatili yapmanın yanı sıra görülmesi gereken antik şehirler ve doğal güzellikleri ile Antalya’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış Antalya